МЗ: Има данни за съмнителни хоспитализации в "Пирогов"

В момента се прави проверка, обяви зам.-министърът д-р Димитър Петров

10.06.2021 | 09:44 Редактор: Здравко Черкезов
МЗ: Има данни за съмнителни хоспитализации в

Има данни за съмнителни хоспитализации в болница „Пирогов“, в момента се прави проверка. Ако се окаже, че това е ставало със знание на ръководството на болницата, МЗ ще предприеме действия. Това обяви пред БГНЕС заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Той уточни, че проверката се извършва от НЗОК въз основа на междинен доклад, която проверява историята на около 1000 заболявания, като до момента са проверени една част от тях.

"Когато има такива съмнителни данни касата започва да ги проверява избирателно. Половината ги намира, половината не може да ги намери. Обикновено излизат една част от хората, които са съгласни да говорят, но това е видимата част на айсберга. Проверени са около 25-30% от историите на заболявания", обясни д-р Петров.

В случай, че данните от проверките се окажат истината, тогава НЗОК ще наложи свои санкции.

"Ако се докажат, това е неизвършена дейност, тогава се прекратява договорът по съответната клинична пътека. Ако става въпрос за системни нарушения, т.е. не става става въпрос за някаква самоинициатива на съответната клиника или лекар, или завеждащ, или началник на отделение, тоест ако се касае за множество такива, очевидно това става със знанието или на ръководството, или просто то не упражнява никакъв ефективен контрол. Ако това се докаже, министерството на здравеопазването също ще предприеме действия по отношение на управлението. Ако са единични случаи, има вероятност това да е станало по вина на конкретни лица", подчерта заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Съмнителни хоспитализации и фалшиви пътеки има във всяка една болница в страната. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Какво става с тия болници бе?! Сигнализирай за неуместен коментар