Незаконните трансплантации: $80-100 хил. плащали реципиентите за бъбрек

Здравната каса е била източвана чрез фиктивни пациенти

07.06.2021 | 20:22 Редактор: Юлия Христова

Бившият маркетинг мениджър на болница "Лозенец" Мишел Леви лично е ставал свидетел на 5 незаконни трансплантации и е разговарял с реципиентите. Никой от тях не е бил в родствена връзка с донора.

"Няма никакъв проблем да се докаже, че тези хора имат родствена връзка. Нотариусът няма как да провери родствената връзка, той работи с документи", каза Мишел Леви.

А цената за трансплантация на бъбрек е между 80 и 100 хиляди долара.

"Като около 26 хиляди долара постъпват по сметката на болница "Лозенец" абсолютно официално. Донорът получава между 10–20 хиляди долара от тази сума", обясни той.

А посредникът е турска фирма.

"Връзката е турската фирма, която осигурява реципиентите, тя поръчва и донорите, със знанието и благословията на проф. Спасов те пристигат в България. Това е един трафик на органи с тази разлика, че органът не пристига в България с чанта, а пристига с живия донор", посочи Леви.

Мишел Леви потвърди‚ че висш държавен служител е предредил трима чакащи трансплантация. Кой е той, бившият мениджър не пожела да каже, но обясни, че е близък приятел с проф. Любомир Спасов.

"Факт, че от 130-140 пациенти в болница "Лозенец", ако не е близък, едва ли би звънял през два часа да пита за състоянието му", заяви още събеседникът.

За трансплантиране от жив донор е нужна роднинска връзка до 4-то коляно, но доказването на нередности е много трудно, казва проф. Генчо Начев.

"2004-2005 г. отново имаше един такъв подобен скандал за трансплантирани бъбреци от израелски гражданин с донор от Украйна, Молдова. Водеха се следствия и в крайна сметка нищо не стана, защото не можа да се докаже, че има такова нещо. Донорът няма право да се предлага, облага материала на донора, както и самия донор не може да получава. Ако такова нещо се случи са виновни и двете страни  - и тоя дето предлага, и тоя дето получава. Това е много добре написано ал.8, от чл. 24 на закона", каза изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина”  проф. Генчо Начев.

А Мишел Леви се надява да бъде премахнато петното от лекарите и екипа на болница "Лозенец", защото са били заплашвани с репресии, ако проговорят

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
3 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години