Кацаров поиска проверка в Агенцията по вписванията и обясни за рокадите в "Лозенец" и "Александровска"

20 хил. души починаха през миналата година в резултат на безобразното управление на кризата

09.06.2021 | 11:36 Редактор: Тодор Петров

Служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров направи видеообръщение, в което засегна някои от горещите теми от последните дни.

Няма нищо изключително, извънредно или героично в това един служител на администрацията, когато навърши пенсионна възраст, да се пенсионира. С тези думи той коментира отстраняването на проф. Тодор Кантарджиев от поста директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По отношение смените на управителите на болниците "Лозенец" и "Александровска".

"Цялото общество знае причините за тези смени. Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени. Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие – ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем. Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията", заяви министър Кацаров.

"Отправям призив към министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията и ако установи, както твърдя, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност. Искам да отправя много ясно послание и за това, че някои хора, изпълнителни или други директори, се опитват да се представят пред обществото като жертви. 

Не са жертви тези, които години наред са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат. Жертвите са други. Жертвите са тези над 20 хил. души наши сънародници, които починаха през миналата година в резултат на лошото управление на здравната система, безобразното управление на кризата от Бойко Борисов и неговите хора. Решен съм и нищо няма да ме разколебае да разкрия цялата истина за това управление и за причините, довели до тази изключително висока смъртност, непозната в нашата страна от времето на Първата световна война", каза още д-р Кацаров

Нямам абсолютно никакви съмнения в правилността на моите действия и никакви колебания да продължа по пътя, по който съм започнал, категоричен е здравният министър.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Не бяха най-адекватните мерки на света, но не знам дали просто така може да се каже, че заради това са починали хората. И където се вземаха мерки умираха хора. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години