Министър Кацаров: Ваксинационният обхват в социалните домове е нисък

Инфекцията се внася най-често от неваксиниран персонал, подчерта той

14.06.2021 | 17:28 Редактор: Десислава Атанасова
Министър Кацаров: Ваксинационният обхват в социалните домове е нисък

Да се предостави обстойна и достоверна информация за ваксините срещу Ковид-19 на персонала и настанените в социални домове. За това настоява министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в писмо до заместник-председателя по икономическите и социални политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, както и до директорите на регионалните здравни инспекции.

Към 14 юни 2021 г. едва 7381 лица от персонала на социалните домове са ваксинирани срещу Ковид-19, от които 3 422 са с поставена втора доза. От настанените в домовете 10 086 са ваксинираните, като 4 632 са със завършен ваксинационен цикъл.

"Същевременно продължава регистрирането на епидемични взривове от Ковид-19 в тези места, а проведените епидемиологични проучвания показват, че инфекцията се внася най-често от неваксиниран персонал. Затова е изключително важно да бъде предоставена достоверна информация за значимостта на заболяването и възможностите за профилактика чрез имунизация", отбелязва д-р Стойчо Кацаров.

И подчерта, че е важно да започне контрол по спазване на противоепидемичните мерки в социалните домове от страна на РЗИ, както и инструктаж за незабавно информиране при поява на клинични оплаквания и поведение при потвърден случай на Ковид-19.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК