Огнища на Ковид-19 пламнаха в социални домове в Добрич и Харманли

Предприети са мерки за разделянето на позитивните от останалите настанени

23.12.2020 | 17:27 Редактор: Ивет Арабова

Нови огнища на Ковид-19 в социални домове в Добрич и Харманли. 29 души от дома за стари хора в Добрич са с положителни проби, заразените са изолирани на отделен етаж. В Харманли - с коронавирус са общо 20 души в Дома за стари хора и в Центъра за настаняване от семеен тип. Част от персонала е решил да прекара карантината си на място в социалните институции.

От РЗИ-Хасково са взели общо 70 проби на потребители персонал в социални центрове в Харманли. В дома за стари хора позитивни за коронавирус са петима домуващи и двама души от работещите там. 

"Тече дезинфекция на помещенията, създали сме организация по преместване, за отделяне. Имаме определен изолатор", обясни директора на дома в Харманли Пламен Петров.

От Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания положителни са 6 деца и младежи и 7 от работещите. Днес са предприети мерки за разделянето на позитивните за Ковид от останалите настанени. 

"Състоянието на децата и персонала в центъра е много добро, няма хора със симптоми. Създава се организация по разделянето в момента. Тече дезинфекция на цялото помещение и когато това приключи, ще бъде разделено на два сектора", отбеляза директорът на ЦНСТ за деца и младежи с увреждания Мара Янева.

Директорите и на двете социални институции не знаят как заразата е проникнала в центровете. Част от персонала ще бъде поставен под карантина в самите социални институции. 

"Никой от тях не се противопостави на това. Решили са, всички ще останат по време на карантинния период. Разбира се, има длъжности, които ще бъдат карантинирани в домашна обстановка, но медицинският персонал и санитарите - всички ще бъдат на място", каза още Пламен Петров.

Предвижда се след няколко дни и в Старческия дом, и в Центъра за увреждания да бъде направен повторен скрининг.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК