Изолират хора във фургони в детска градина заради ново Ковид огнище

То е установено в Дома за хора с умствена изостаналост в Русокастро

15.12.2020 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

Ново огнище на коронавируса у нас. 68 от общо 200 души от Дома за хора с умствена изостаналост в бургаското село Русокастро са заразени. 

След като преди седмица в Дома почина санитар, заразен с Ковид-19, там започна масово тестване. В петък стана ясно, че 50 души от обитателите на дома и 17 служители са с положителен PCR тест.

"Петима от тях са с грипоподобни симптоми, което се изразява в температура 37,5. Нямам тежки случаи, хората са обгрижвани от персонала. Нямам затруднения с персонала", увери управителят на Дом за лица с умствена изостаналост Любчо Марков.

Медицинската сестра Светла Христова от петък не се е прибирала в дома си, тъй като е под карантина.

"От сектор на сектор, почиствам си очилата , шлема...", сподели жената.

Санитарят Хюсеин Мустафа също е с положителен PCR тест. 

"От петък не сме излизали, днес ни е пети ден, много ни е тежко, трудно ни е, понякога ни се плаче даже. Но добре че сестра Сърнева ни беше като психотерапевт", откровен е Мустафа. 

Днес в двора на детската градина в селото бяха поставени фургони, където ще бъде изолиран персоналът, докато приключи карантината от Дома. 

ези хора са герои, защото работят с хора със специфични потребности. Няма как да им обясним да ходят с маски, няма как да им обясним да не излизат. Това е едно голямо напрежение и в крайна сметка на тези хора след един-два дни дежурство трябва да им осигурим нормален начин на почивка", коментира кметът на Камено Жельо Вардунски.

Местните обаче са притеснени, че контактни с болни от Ковид-19 ще бъдат настанени в детската градина в центъра на селото. В двора на детската градина ще бъдат поставени общо 6 фургона. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК