Трагедията в Черно море: Има ли значение, че е МиГ-29, а не F-16?

Военни следователи разпитват техниците от авиобаза "Граф Игнатиево"

11.06.2021 | 19:09 Редактор: Искра Ангелова

Продължава издирвателната операция в морето край Шабла на черната кутия на падналия МиГ-29. Променен е параметърът, в който е операцията, но тя отново обхваща около 20 морски мили. Рано сутринта бяха открити нови останки от машината - на дълбочина около 70 метра, които ще бъдат обследвани от дълбочинен апарат. 

Военни следователи разпитват техниците от авиобаза "Граф Игнатиево", които са обслужвали изтребителя МиГ-29, разбил се в Черно море. Ключов етап в операцията по търсене на останките е намирането на черната кутия. 

Информацията в черната кутия е ключова и без да бъде намерена, трудно ще бъдат анализирани причините, довели до инцидента.

"Където и да попадне водата, няма да е течаща и до един месец не се влияе на параметрите. Черната кутия е прокурорът, който ще обвини техниците ли са виновни за лоша поддръжка или няма натренираност на пилота, с много малко часове", каза авиационният експерт Ангел Борисов.

Според Борисов, който има 30 години опит, е важно да се знаят данните от уредите на изтребителя в секундите преди разбиването в морето. 

"Ние търсим отклонение на рискови параметри - пожар, например.А причините може да са всякакви, включително и пожар", допълни той.

Според него пилотът е следвал единствено целта.

"Той започва едно пикиране, не може да прецени колко е близо до водата. Лошото е, че е през нощта, на водна повърхност той не може да прецени доколко е близо до тази повърхност. Той вече е твърде ниско и може дори да се забие носово в нея", коментира още Ангел Борисов.

Експертът твърди и че няма никакво значение, че самолетът е руски, а не американският F-16, например.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Маргаритка
преди 2 години
Разбит във водата на милион парченца.Какви са случаите на разбитите самолети в морета и океани? Сигнализирай за неуместен коментар