Симулация на МиГ-29 показа имал ли е шанс майор Терзиев да оцелее в тъмното

Морето е било равно, без отличителна граница между въздуха и водата

10.06.2021 | 18:40 Редактор: Юлия Христова

Самолетът МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев, последно е засечен от радарите край Балчик на 1500 м надморска височина и се е движел с около 900 км/ч. След това сигналът се е изгубил.

Имал ли е шанс да оцелее в тъмното? Направихме експеримент със симулатор на МиГ-29.

В нощта на инцидента морето е било равно, без отличителна граница между въздуха и водата. Когато се лети през нощта над вода, пилотите нямат наземни ориентири и разчитат само на уредите в самолета. Утежняващо обстоятелство е фактът, че във фаталната нощ е имало новолуние. 

По време на мисия военните пилоти преследват конкретна цел. В случая с майор Валентин Терзиев това е светеща мишена, която обаче в последния момент е започнала да пада с по-висока вертикална скорост, което е наложило допълнителна маневра от страна на пилота.

Изпълнението на задачата в морски условия е по-сложно, отколкото на суша, коментират експерти. През деня обаче, пилотът вижда и морето, и небето - това му позволява да се отдръпне.

"Ще направим опит да атакуваме мишената, като лека полека навеждам носа надолу. Но виждам, че се накланя самолетът и вдигам носа, защото имам видимост колко близо съм до морето", показа инструкторът Веселин Тунев.

Майор Терзиев е един от най-опитните пилоти в бойната авиация с повече от 709 часа във въздуха. 
     
Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Бордовият сигналузатор "Наташка" не спира да предупреждава, както и леко се чува на симулатора! С тази скорост и с този темп на снижение, много от рано е почнала сигнализацията за предупреждение! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години