Министър Панайотов: Пилотът на разбилия се МиГ-29 не е оцелял

Продължава издирването на "черната кутия"

10.06.2021 | 17:36 Редактор: Тодор Петров

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов съобщи, че пилотът на разбилия се МиГ-29 - майор Валентин Терзиев, не е оцелял при инцидента край Шабла.

По-рано през деня военните кораби, които бяха изпратени на спасителна мисия, успяха да открият още отломки от разбилия се самолет. Беше открит и биологичен материал, който по-късно бе изпратен за ДНК анализ, предаде пратеникът на Bulgaria ON AIR Виктор Борисов.

Още преди обяд спасителната акция стана издирвателна, за да бъде намерена "черната кутия". Набелязани са две точки в акваторията на Черно море около Шабла. В издирването се включва специализирана техника, включително на части компании.

Военните се опасяват, че по време на падането на самолета една от ракетите не е била изстреляна и това може да представлява опасност по време на мисията по изваждането на "черната кутия". От МО не се наемат със срок кога ще приключи издирването на "черната кутия".

"Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата. По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България", съобщиха от Министерството на отбраната.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК