Радев: Намаляването на парниковите емисии рискува да направи някои държави по-бедни

Идеята за климатично неутрална икономика трябва да стане факт, но тя има своите рискове, посочи той

25.05.2021 | 23:25 Редактор: Десислава Атанасова
 Радев: Намаляването на парниковите емисии рискува да направи някои държави по-бедни

Без допълнителни мерки решението за намаляване на парниковите емисии в ЕС рискува да направи някои държави-членки по-бедни и неконкурентоспособни. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Брюксел по време на срещата на върха на Европейския съвет.
 
На фона на приетото през декември решение за намаляване на емисиите на парниковите газове с над 55% до 2030 г., липсата на допълнителни мерки, които да защитят държави като България, означава богатите страни да стават още по-богати, а бедните – още по-бедни и неконкурентоспособни, посочи държавният глава.

Президентът подчерта, че идеята за климатично неутрална икономика трябва да стане факт, но тя има своите рискове. За да се върви към реализация на решението за емисиите, се изискват сериозни инвестиции, които трябва да се предоставят "от тези, които ни тикат в тази посока", защото България няма ресурсите да го направи, посочи още президентът.

Той допълни, че безропотното следване на това, което вече е прието, означава съвсем скоро ние сами да се откажем от базовите си мощности, защото поддържането им ще стане непосилно. Това, по думите му, ще доведе до редица сериозни проблеми и ще окаже сериозен ефект върху най-уязвимите социални групи.
"Ние сме длъжни да защитим, доколкото можем в тази ситуация, нашия интерес и да убедим европейските ни партньори, че ако някой иска, а то вече се иска, заложено е в документите, да постигнем това като национална цел, трябва да ни подкрепят изключително сериозно, иначе проблемите при нас ще бъдат огромни“, заяви държавният глава.
 
Президентът Радев изтъкна и че при заложените промени България рискува да загуби автономност, защото 50% от енергийния микс на страната идва от въглища и това ни прави независими от ресурси, технологии, хора.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК