Радев: Планът за възстановяване да се ревизира, строи се магистрала на "тъмно"

Служебното правителство работи усилено по предлагане на нови проекти

25.05.2021 | 17:55 Редактор: Тодор Петров
Радев: Планът за възстановяване да се ревизира, строи се магистрала на

Оценката на Брюксел за Плана за устойчивост и развитие на България е, че не просто е желателно, а трябва да се ревизират редица неща. Точно поради липса на достатъчно перспектива и устойчивост. Това заяви в Брюксел президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали служебното правителството планира ревизия на националния план.

Затова, по думите на президента, служебното правителство работи усилено, за да предложи проекти, които да бъдат в съответствие с изискванията и духа на модернизацията на една европейска държава. 

"Надявам се служебният кабинет, там е концентриран сериозен експертен потенциал, да успее в срок да предложи тези проекти. Има определена времева рамка, в която те трябва да преминат одобрение и съгласуване, да се върнат пак и ако следващото редовно правителство ги припознае, това означава, че работата ще бъде свършена и може да се продължава нататък", заяви Румен Радев.

Запитан дали има информация, че компании, които попадат по санкционни режими са строили "Турски поток"  в България, с техника, която е отклонена от европейски проекти и дали е готов да инициира разследване, държавният глава посочи, че други институции инициират разследвания.

"Ще се направи всичко възможно това да се  провери. Не само "Турски поток". Виждате, че цяла магистрала се строи "на тъмно".  Огромни ресурси се плащат, знаете 4,5 млрд. лв. с ин хаус процедури без обществена поръчка, с неясни критерии и когато се строи "на тъмно", винаги се създават условия за две неща – условия за корупция, условия за ниско качество", посочи Радев, цитиран от пресслужбата на президентството. 

Държавният глава добави, че тези проверки са изключително трудни, защото тепърва трябва да се разбере кои са контрагентите. Не е известно и какви пари са получавали те, срещу какви дейности, при какви гаранции и при какво качество.

"Това са сложни механизми за проверка, защото изискват големи екипи от хора, а всъщност това са същите хора, които са сключвали договори, които са раздавали пари, които са изготвяли технически спецификации, които са приемали обектите за готови. Трябва да се мобилизират същите институции и контролни органи, които досега не са реагирали, дали са имали информация, или не", подчерта още президентът.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК