България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво представлява Планът за възстановяване и колко е важен за страната ни

Коментар на бившия зам.-министър на финансите Любомир Дацов

19.05.2021 | 09:16 Редактор: Искра Ангелова

Националният план за възстановяване и устойчивост все още не е внесен в Европейската комисия. Забавянето му може да доведе и до закъсняване на средствата, които ще постъпят в страната ни. Трябва ли да документът да бъде преработван и до какво още може да доведе това?

"Технически все още до нищо не може да доведе, защото в момента тече оценка на тези планове, които са внесени от Европейската комисия. Това ще продължи два месеца. След това ще има одобрение от Съвета на министрите. Но цялата тази процедура е свързана с нещо друго - този план няма обезпечение на европейско ниво, тъй като все още не е сертифициран от отделните страни членки, както и съгласието за създаването на облигации, с които да бъде финансиран планът", каза бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов за "България сутрин".

Той подчерта, че облигациите са огромно количество и за тях също е нужно време.

"Съмнявам се преди края на годината да има възможност, дори одобрените планове, които са с възможност да станат през юли или август, да получат финансиране. Имаме гъвкавост, но това не означава, че това, което се случи до момента, е добро. Планът е един стратегически документ. Той се изработва от година, година и половина, с много сериозни проучвания и анализи на силни и слаби страни", добави Дацов пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че планът е имал и своите ограничения, които бяха приети.

"Трябва да отговаря на определен тип условия. Да направи света и самата икономика "по-зелена". Всичко това трябва да бъде обвързано с останалите стратегии и стратегически документи в една страна, защото това е малка част от финансирането, което правителството трябва да отделя, за да постига своите цели", коментира още бившият зам.-министър на финансите.

По думите му самият план има много къс живот - той е за три години.

"В първата част той цели да възстанови икономиките от кризата, а втората част, която е стратегическата, промяната на структурата на икономиката и начина на живот на хората в Европа. Да направи европейската икономика по-конкурентоспособна и по-стабилна на предизвикателствата на новия свят. Планът трябва да бъде подкрепен с реални проекти", посочи Любомир Дацов.

Той смята, че в последните години администрацията е проблемна, вместо да е на по-високи нива. Според него политиците са виновни за това.

"Политиците трябва да дават посоката на развитието у нас. А администрацията е тази, която трябва да има техническия капацитет на подготви нещата", категоричен е Дацов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години