Хаос с електронните рецепти - много хора не успяват да получат лекарства си

Въвеждането беше отложено за 1 юни

07.05.2021 | 19:24 Редактор: Десислава Атанасова

Хаосът с електронните рецепти продължава. От 1 май аптеките нямат право да изпълняват хартиени рецепти, а заради технически проблеми на софтуера въвеждането на електроните бе отложено за 1 юни. Въпреки гратисния период много хора не успяват да получат лекарства по здравна каса.

Стоян купува всеки месец лекарства за хипертония и висок холестерол, заплащани от Здравната каса. Преди дни отишъл отново с хартиена рецепта, но не му продали. Чака личният лекар да му издаде електронна рецепта, защото с малката си пенсия не може да купи лекарства на пазарни цени.

"Много пъти съм казвал на личния лекари, ходил съм и съм писал - това е излишно да ходя и да чакам за рецепти! Знае се- идвам с книжката и чакаме тука опашка! Докога ще продължават тези бумащини?", разказва пенсионерът Стоян Калпушков

"В момента е хаос, защото след 1 май нямаме право да приемаме хартиени рецепти по Здравна каса с рецептурни книжки с намаленията. Връщаме ги, насочваме ги обратно към джипитата да бъдат преиздадени електронни рецепти! В много случаи лекарите ги преиздават, в други пациентът се отказва и решава да си закупи свободно лекарствата", обясни управителят на аптека Яна Узунова. 

Оказва се, че не всички общопрактикуващи лекари разполагат с необходимия софтуер за да издават електронни рецепти.  

"На 5-ти май аз нямах този модул,  днес го получих и започнах от днес да издавам електронни рецепти. Има и технически несъвършенства в софтуерните решения, които се надявам да изчистим в следващите дни", сподели общопрактикуващият лекар д-р Христо Димитров.

Отлагането на електронните рецепти за 1 юни все още не е обнародвано в държавен вестник. В аптечната мрежа пък не могат да приемат хартиени, защото после няма да могат да си получат парите от здравната каса.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
дигитализация
преди 2 месеца
Слава на ГЕРБ и мъдрите му ръководители! Сигнализирай за неуместен коментар