Отлагат с един месец въвеждането на изцяло електронните рецепти

Причината е липсата на готовност от страна на болниците

05.05.2021 | 18:08 Редактор: Жаклина Иванова

Въвеждането на изцяло електронни рецепти се отлага с един месец. Хартиените трябваше да останат в историята след 30 април, но ще важат и през май. Причината за отлагането е липсата на готовност от страна на болниците. Бялата и електронната рецепта ще важат до края на май. Това обяви по време на брифинг заместник здравният министър д-р Бойко Пенков.

Хартиените рецепти, издадени до 30 април, могат да бъдат изпълнявани от аптеките. Тези, които са издадени след тази дата - до очакваното обнародване на предложението да се удължи срока за отмяна на хартиените рецепти, не важат и не могат да се изписват от лекари, както и да се изпълняват от фармацевти. 

Пенков увери, че това ще бъде последното отлагане на преминаването само към електронни рецепти. Той посочи, че към момента издадените електронни рецепти са над 100 000.

"Все още болничната система не е готова. В края, когато се изписва пациента, се изписва рецепта. Със сега действащата нормативна уредба тя не би могла да се изпълнява в аптека. Това ни накара да отложим до 31 май стартирането само на електронни рецепти в България, за да можем да дадем възможност на хората в болниците в страната да въведат необходимия софтуер и да бъдат обучени хората, които ще издават електронните рецепти”, коментира още Пенков.

Удължаването на срока, в който ще важат и хартиените рецепти, ще бъде обнародено в Държавен вестник в петък. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК