Има ли нитрати в зеленчуците за великденската салата?

Голяма част от торовете се утаяват в почвата

24.04.2021 | 14:56 Редактор: Искра Ангелова

Зеленчуците за традиционните салати по Великден са пълни с нитрати. Това показва проучване на "Активни потребители" в навечерието на празниците. Количества над нормата са открити в марули, репички и краставици.

Николина Спасова от години продава собствена продукция от зеленчуците си на столичния "Женски пазар". Стреми се да произвежда чиста храна, но няма как да избегне обработването на почвата.

"Нитратите идват от изкуствения тор. Есента обработваме почвата с оборски тор, изорава се и след това се засява", каза тя.

Оказва се, че голяма част от торовете се утаяват в почвата и така се стига до високото ниво на вредни вещества при плодовете и зеленчуците. 

"Най-често нитрати се откриват в зеленчуци, торени с оборска тор, защото тогава не може да се контролира съдържанието. Понеже не знаете в съответния тор колко съдържание на нитрати има и така най-често се получава това, което наблюдавахме в момента", коментира д-р Сергей Иванов.

Решихме да проверим съдържанието на нитрати в зелена салата с помощта на специална тест лента заедно с д-р Иванов.

"Самото извършване на теста е много просто. Трябва да вземете малко парче и да изстискате върху индикатора няколко капки сок", специалистът.

За да се получат по-точни резултати, е необходимо да се проведе лабораторен анализ. 

"Но въпреки всичко, редовната консумация на зеленчуци с повишено съдържание на нитрати не е хубаво. Може да доведе до някои хронични заболявания", категоричен е д-р Сергей Иванов.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
24 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 2 години
Пълни измислици. Нитратите идват от изкуствения тор, най-вече амониева селитра. А доколкото до марулята - тя се пръска през 4-5 дни с пестициди. Всеки може да сметки за два месеца растеж колко пъти се пръска директно върху листната маса. Сигнализирай за неуместен коментар
3
29 rate up comment rate down comment 5
анонимен
преди 2 години
2
44 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 2 години
И така и не разбрахме как да проверим нивото на нитратите в зеленчуците... Сигнализирай за неуместен коментар
1
41 rate up comment rate down comment 5
Анин
преди 2 години