Салатата за великденската трапеза прелива от нитрати

Проби са взети и от репички

20.04.2021 | 23:50 Редактор: Юлия Христова
Салатата за великденската трапеза прелива от нитрати

Салатата за великденската трапеза се оказа бъкана с нитрати, установи изследване поръчано от „Телеграф“. Тестът за наличие на отрови в зеленчуците е направен от д-р Сергей Иванов, от Центъра за биология на храните. За целта са използвани ленти, които имат маркер за нитрати и за нитрити. Д-р Иванов поясни, че показанията, които дава този метод на изследване са точни относно наличието на нитрати, но за количеството им в съответния зеленчук не са сигурен и достоверен източник.

По думите му при зеленчуците, за да се установи точното количество е необходим анализ в лаборатория като според еврорегламентите то не трябва да надхвърля 4000 милиграма на килограм.

Проучването установи, че при три взети проби от марули, две от тях имат нитрати над нормата. Зеленчуците са купени от три различни места, за да има сравнение – пазар, квартален плод и зеленчук и магазин от голяма търговска верига. Така марулята от пазара и кварталния плод и зеленчук е с нитрати над нормата, а тази закупена от обект на голяма търговска верига се оказа чиста. При теста на краставиците обаче най-голямо количество нитрати са открити в пробата взета от продукта от верига магазини. Тествани са и краставици от пазара и плод и зеленчука като наличието на вредното вещество е сравнително по-малко.

Проби са взети и от репички. Оказва се, че на пазара няма от този продукт, който да е чист от нитрати. Вероятната причина е, че при отглеждането им голяма част от торовете се утаяват в почвата и съответно репите попиват доста голямо количество химия при растежа си.

Най-безобиден се оказа зеленият лук, при който и при трите проби не бе установено съдържание на нитрати. Според д-р Иванов причината е, че това е зеленчук, който не е капризен и лесно се отглежда без допълнително наторяване.


3
11 rate up comment rate down comment 1
Ваня
преди 2 години
Страхотно. Алчните производители отново се грижат за печалбите си за сметка на нашето здраве. Защо всички медии крият кои са тези производители. Каква полза от пробите, които сте направили, като криете къде се продават тези отровени зеленчуци? Някой пак ще ги изяде, а вие се правите на загрижени. Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 1
Трол
преди 2 години
Щото родните производители изобщо не пръскат, не торят.. И изобщо всичко е натюр. Вероятността да си купиш отровна маруля от сергия на пазара е много по-голяма. Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 3
Хаха
преди 2 години
Да бе да, начин да промотирате търгосвки вериги. Сигнализирай за неуместен коментар