Преди Великден: Агнешкото поскъпна рязко, пекарните очакват слаб оборот

Очаква се българите да похарчат над 80 милиона лева по великденските празници

16.04.2021 | 19:14 Редактор: Искра Ангелова

Очаква се тази година българите да похарчат над 80 милиона лева по великденските празници. Това е в пъти по-малко в сравнение с предходни години, въпреки завишените цени на повечето стоки. А независимо от Ковид пандемията – мнозина признават, че ще пътуват през празничните дни. 

Въпреки поскъпването на много стоки и продукти, Надежда ще сложи на великденската трапезата само храни – родно производство.

"Не мога да си затворя очите и да взема нещо, защото е по-евтино. Държа много да е наше производство", коментира Надежда Аржентин.

В сравнение с миналата година - цените на млечните продукти остават същите. Агнешкото месо обаче поскъпна рязко. В момента килограмът върви средно по 17 лв.

"12, 13 лева беше агнешкото. Сега е, в най-големия магазин наблизо е 24 лева кг., а на друга фирма е 16,50 лв", сподели Александър Кузманов.

Тази година Силвия ще посрещне празниците в България. От години тя е болногледач в чужбина, но заради Ковид ограниченията тази пролет ще посрещне Великден у дома.

"Не зная как вървят цените. Да, има малко завишение от това, което аз си го спомням, но не миналата, а по-миналата година. Но когато човек има желание, няма никакъв проблем, ще се намери начин, за да се почете този празник", каза Силвия Секуловска.

Пекарните обаче очакват слаб оборот.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК