Радев прие ГЕРБ: Отговорността за кабинет е ваша, не бързам със служебно правителство

Десислава Атанасова: Не ни е страх от ревизии, готови сме за предсрочни избори 

19.04.2021 | 09:20 Редактор: Тодор Петров

На вас се полага да връча първия мандат за съставяне на правителство. Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическа и социална криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление. В същото време правителството е в оставка, премиерът е в отпуск. Но да напомня, че отговорността за управлението на България тегне върху това правителство, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на новото правителство.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на ГЕРБ по време на първите консултации за връчване на мандат за съставяне на правителство. В президентството от страна на ГЕРБ присъстваха Десислава Атанасова, Томислав Дончев и номинираният за премиер Даниел Митов.

Президентът Радев настоя за оперативни и отговорни действия по съставяне на кабинет. От НС зависи това да бъде извършено бързо, отговорно и около ясни принципи, изтъкна той.

"Явяваме се тук с ясната отговорност, че пред държавата ни стоят редица предизвикателства. Все още не е отминала здравната пандемия, предстоят икономически и социални предизвикателства. Уведомихме обществото, че сме готови да излъчим състав на Министерския съвет, който бързо може да започне ежедневната си дейност", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Очакваме, че в 45-ото НС ще има не само демонстрация на сила, защото очевидно ГЕРБ ще бъде в опозиция. Първото гласуване за избор на председател на НС ясно показа разпределението на силите. Очаквахме поне да ни поздравите за победата на изборите, г-н президент. Отговорността идва във вашите ръце - по връчване на мандата на втората политическа сила - "Има такъв народ". Ние сме готови за управление, за опозиция и за служебно правителство. Не ни е страх от проверки, ревизии и служебен кабинет. Готови сме за предсрочни избори", каза още тя.

Тя се обяви за баланс в отношенията, прагматизъм и търсене на решения за България.

Държавният глава отвърна, че иска разсее някои спекулации, че бърза със съставянето на служебен кабинет.

"Трябва да работим възможно най-бързо да имаме действащо, редовно, отговорно и с необходимата подкрепа правителство. Нека моята загриженост не се приема като припряност. Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление. Отговорността за съставяне на правителство е изцяло в Народното събрание. Очаквам да има кооперативност, диалог и заедно да търсим устойчиво решение за България", настоя Румен Радев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
А всички освен БСП, проведжат срещата на затворени врати. Сигнализирай за неуместен коментар