България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Най-вероятният сценарий - предсрочни парламентарни избори

Коментар на политолозите Петър Чолаков и Христо Панчугов

19.04.2021 | 09:02 Редактор: Тодор Петров

Депутатите задължиха премиера в оставка Бойко Борисов да се яви в парламента в сряда и да представи Плана за възстановяване и устойчивост. Той обаче е в отпуск, а вчера обяви, че ако документът бъде представен в НС и изпратен до Европейската комисия, може да бъде обжалван в Конституционния съд.

"Предизборните кампании никога не приключват. Тази година ще има президентски избори през есента. Не е изключено да видим и предсрочни парламентарни избори. Сценарият предсрочни парламентарни избори остава най-вероятен", смята политологът Петър Чолаков.

В студиото на "България сутрин" той припомни, че от ГЕРБ вече са издигнали Даниел Митов за министър-председател, но прогнозата му е, че вероятно такъв кабинет няма да получи подкрепа от парламента.

"До 10-11 май трябва да имаме яснота какво ще стане - дали ще се върви към предсрочни избори. Ако не се стигне до правителство на ГЕРБ, вторият мандат ще отиде при "Има такъв народ". Ако там нещата не се развържат, вероятността за служебно правителство и предсрочни избори рязко ще нарасне", обясни Чолаков.

"Демократична България" биха приели подкрепа от БСП и "Има такъв народ". Такъв мандат има потенциал да формира правителство", отбеляза политологът пред Мария Константинова и Мирослав Димитров.

Според Чолаков е почти изключено Румен Радев да връчи мандат на ДПС. Най-реалистично било президентът да връчи третия мандат на БСП, които вече решиха, че ще го подкрепят за втори президентски мандат.

Той допусна, че парламентарният дебат може да се превърне в окопна война и да не се стигне до реални резултати. И изтъкна, че новите формации в 45-ия парламент са заинтересовани да извадят скелетите от гардероба от трите мандата на управление на Борисов.

Политологът Христо Панчугов заяви пред Bulgaria ON AIR, че този парламент ще се опита да отговори на очакванията, които бяха зададени по време на предизборната кампания. Стъпките са насочени по-скоро към желанието на политическите формации да се позиционират за бъдещи избори.

Според него най-непротиворечиво би било връчването на третия мандат на "Демократична България". А Слави Трифонов ясно заявява, че не иска да прави коалиция с ДПС и БСП, припомни Панчугов.

"Забелязвам доста силно желание да се произведе правителство. Към този момент имаме очевидна опозиция - това са ГЕРБ. Обаче все още нямаме мнозинство. Изказванията от ИТН бяха насочени по-скоро към това, че няма мнозинство. Има консенсус около ревизиране на предишното управление - това достатъчно ли е за политическа програма в следващите 4 години", коментира още той.

Панчугов се опасява, че темите, които обединяват повечето партии в парламента, няма да бъдат развити по адекватен и желателен начин при много къс парламент.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 1
Веселинъ Радославовъ
преди 3 години
Няма друго решение за Родината ни, освен Монархия и етно-комунистическо управление. Управлявани сме от евреи, а евреите не могат да виреят при Монархия и комунизъм. Нито конфигурацията от последните избори нито конфигурацията от евентуални следващи такива ще реши проблемът с политическата номадщина. Евреите ,турците и руснаците държат и трите актуални политически пространства-ляво,дясно и център. На ход са агентите на грузинците Путин,Ердоган и Доган -"Възраждане" и "Възраждане на Отечеството". Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
да, да
преди 3 години
те и за правителството в оставна 4 години това мелеха, че няма да изкара и ще има предсрочни...Е, имаше ли? Сигнализирай за неуместен коментар