Параграф 22 - ситуацията между кабинета "Борисов 3" и новия парламент

Премиерът: Вече ние не сме ви нужни. Управлявайте!

18.04.2021 | 13:40 Редактор: Десислава Атанасова

Парагарф 22. Така най-точно може да се опише създалата се ситуация между кабинета "Борисов 3" и новия парламент през последната седмица. Депутатите поискаха от премиера да представи Плана за възстановяване, но гласуваха оставката му.

Така, ако документът бъде представен в Народното събрание и изпратен до Европейската комисия, може да бъде обжалван в Конституционния съд, твърди премиерът в оставка Бойко Борисов. 

"На практика не е възможно да изчете в парламента до края на юли, ако искат да им го чета, затова ние в петък го депозирахме в деловодството на парламента и умолявам колегите най- отговорно- приемете го! Той е добре направен.", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В Плана са описани стратегиите на министерствата и институциите. Разписани са и парите, необходими за изпълнението на задачите. Така, ако депутатите гласуват плана на ГЕРБ, следващото правителство ще трябва да се съобразява с него и да го променя в движение, съгласувайки с Европейската комисия. Възможно е обаче новата власт да изготви нов план. 

"Уважаеми колеги, нещата са във вашите ръце. План може да бъде изпратен и от народното събрание. НС може да ми възложи да изпратя плана в ЕК", каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Кабинетът се отнасял отговорно и към здравната криза. Затова лидерът на ГЕРБ предложи до избора на нов кабинет, указания на министрите да дава председателят на комисията по здравеопазването в народното събрание д-р Александър Симидчиев. Разпускането на щаба било в следствия от гласуваната оставка и това, че в тази ситуацията министрите, избрани за депутати ще сменят министерствата с парламента. 

"Този щаб се разформирова, за да може новата власт да си създаде адекватен щаб, каквито бяха заявките в парламента", обясни министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

"Злобата им, реваншизма им, която граничи с ..., айде няма да използвам епитет, стигна до там, че в петък толкова искаха да се саморазправят, че приеха оставката на кабинета и сега тук възниква първия спор. Да, има член 111, ал. 3, от КРБ, който казва, че до следващо правителство този кабинет изпълнява своите функции. Само че ето как е било предишните години, аз си спомням при Станишев. Чак, когато има ново правителство се приема оставката на старото", допълни Борисов. 

От ГЕРБ отхвърлиха и обвиненията, че фискалния резерв е стигнал минималния праг. 

"Фискалният резерв къч 31.03 т .г възлиза на 7,9 млрд. В началото на следващата седмица ще надхвърли 8 млрд лв. Тоест, ние имаме 2 пъти по- голям резерв от минимално изискуемия по закон". това заяви Кирил Ананиев 

 Борисов не пропусна да напомни, че ГЕРБ е първа сила в 24 избирателни района. 

"Събрали се старото БСП срещу мен - Таня, Мая и Корнелия. Време е да управлявате, управлявайте. Вече ние не сме ви нужни. Управлявайте! ", категоричен е Борисов.

Премиерът в оставка изтъкна и успехите на управлението в кризите - мигрантската и финансовата.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
АНОНИМЕН
преди 7 месеца
Жена да те управлява е все едно змия да ти стяга шията,без да се отпуска. Че и тези трите. Трябва да им се заложи капан,в който да се увият ,усучат и утрепят една друга и да се изхвърлят в Ниагарския водопад . Да управляват на онзи свят !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 7 месеца
1
1 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 7 месеца
"Събрали се старото БСП срещу мен- Таня, Мая и Корнелия. Време е да управлявате, управлявайте. Вече ние не сме ви нужни. Управлявайте! "- добре бат Бойко...може пък да се справят добре...жени са все пак въртят къщи само да не ги спъваш и саботираш... Сигнализирай за неуместен коментар