ГЕРБ-СДС поискаха мажоритарна изборна система, Трифонов попита "Защо сега?"

Според "Има такъв народ" те просто "тупат топката"

16.04.2021 | 19:03 Редактор: Никола Симеонов

Днес от ГЕРБ-СДС обявиха, че ще внесат промени в изборния кодекс с акцент върху мажоритарната система. 

Реакцията на "Има такъв народ" не закъсня - в профила си във Facebook Слави Трифонов написа:

"Защо сега? Защо ГЕРБ не приеха промените преди 5 години, когато имаха властта и на законно проведения референдум българските граждани пожелаха тя да бъде мажоритарна"

Според него отговорът е много прост, когато има проблем, тези хора тупат топката, за да не загубят властта си. Според голяма част от останалите политически формации, тези промени не могат да дойдат толкова бързо, а трябва да бъдат плод на усилена работа.

"Мажоритарната система иска райониране, изисква равна тежест на мандати, някой да ви е говорил някога да е правил такова нещо, някой да има изобщо идея. Ако има идея,  да са работили 1, 2 години. Как си представяте мажоритарните райони? Това са плитки играчи - те 12 години си разиграваха коня, защото са намерили село без кучета", заяви заместник-председателят на Народното събрание от "Изправи се! Мутри вън" Татяна Дончева.

"Тези, които имат пълния административен ресурс, ще бъдат в много добро отношение да се възползват от това. Някой вече беше публикувал как биха изглеждали резултатите от настоящия вот, ако той беше мажоритарен", каза Христо Иванов от "Демократична България".

"Не подкрепяме такава система за гласуване, радвам се и виждам, че партията на Слави Трифонов се отнасят отговорно, макар, че тяхната позиция е различна", каза от своя страна Крум Зарков от БСП.

"Напомням на "Има такъв народ", че заедно с ГЕРБ имаме 126 гласа и никакви мотиви, че те нямат мнозинство и подкрепа, не могат да бъдат разумни". смята Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК