Д-р Симидчиев: Търсенето на консенсус е ключов приоритет в здравеопазването

Основното, което трябва да правим, е да взимаме най-правилните решения, каза той

16.04.2021 | 21:49 Редактор: Юлия Христова

НОЩ се разпуска, а в парламента всички са притеснени, защо? 

Търсенето на консенсус е ключов приоритет, особено в здравеопазването. Все още съм преобладаващо лекар и ми се иска да запазя това и като политик. Политиката е начинът, по който можем да управляваме социалните процеси. Това каза за "Денят ON AIR" пулмологът и депутат от ДБ д-р Александър Симидчиев.

"НОЩ беше създаден със заповед на премиера и се разпуска с негова заповед. Въпреки някои различия, които сме имали - трябваше малко повече да има медицинска експертиза. Основното, което трябва да правим, е да взимаме най-правилните решения", обясни той.

Според него оттук насетне трябва да се прави максималното, но и грешките трябва да са основа за поправяне.

"Ключово е хората да разберат къде са истинските проблеми в пандемията, но да решим и казуса с инфодемията. Всяка криза е липса на контрол. За да можем да контролираме един процес, трябва да имаме данни за него. Ще ми се да дискутираме данни и да вземем най-правилните решения", подчерта Симидчиев за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че все още имаме дилемата "починал с Ковид" или "починал от Ковид".

"При изпълнителната власт нямаме вакуум, тя функционира и в момента, докато се избере нова такава. Ефикасно е да знаем с какъв брой ваксини разполагаме и те да бъдат разпределени сред професии, които контактуват много в ежедневието си. Групите трябва да са приоритетни, не само на хартия", заяви събеседникът.

По думите му доверието в процеса на имунизация като цяло е ключов компонент, за да може той да върви както трябва. От гледна точка на общественото здраве е важно повече хора да бъдат ваксинирани.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК