Български вариант на Ковид-19 е засечен при две жени в Северна България

Щамът е под наблюдение, посочи проф. Тодор Кантарджиев

16.04.2021 | 13:45 Редактор: Жаклина Иванова

Български щам на Ковид-19 е засечен при две жени в Северна България преди седмица. Едната от жените е на възраст 60 години, другата - на 65. Те вече са здрави. Лекували са се в домашни условия.

"Това е протеинът на шипчето. В началото в българския щам на 25-о място са заменени аминокиселини. Протеинът обаче не се е променил, така че ваксините да не му действат и затова този щам е под наблюдение. В областта, в която го открихме, започнахме по-интензивно да следим тези случаи. Достигаме края на третата вълна", заяви проф. Тодор Кантарджиев. 

А здравните власти отчетоха спад на случаите с Ковид-19. С това се доближаваме до края на третата вълна. Натискът върху болниците отслабва. Заети са 67% от леглата за пациенти с Ковид-19 в страната.

"Здравната система издържа, въпреки чувствително по-големия натиск. За голямо съжаление загубихме и продължаваме да губим човешки животи. Това е най-голямата тежест за нас, която ще продължим да носим като лекари", коментира министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По заболеваемост в Европа се нареждаме на 11-о място и на 4-то - на Балканите. По смъртност сме втори в ЕС и на Балканите.

"От епидемиологичната крива ясно се вижда оформилият се спад в заболеваемостта", допълни доц. Ангел Кунчев.

Според здравните власти през лятото ще сме достигнали колективен имунитет. Всичко зависи от организацията на ваксинационния процес. Очакваме и голям брой дози да пристигнат у нас. 

"От общо 5 млн. и половина дози, над 75 % от тях са РНК ваксини", сподели директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 

След 26 април ще стане ясно дали ще бъде удължена извънредната епидемична обстановка.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Нормално. Всяка нация започнала масова ваксинация достига до собствен щам в следствие на ваксината. Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 1
Втрещен
преди 2 години
На второ място в ЕС по смъртност и отчитаме успехи???Бг ща м на вируса да не е като Бг ваксината ?Смешници! Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 0
Jos
преди 2 години
Защо не пишете в коя област е този щам да се пазим? Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 2 години
Когато доставите Руски и Китайски ваксини ще се ваксинираме! Толкоз Дупелизци! Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 2
Аз
преди 2 години
А стига глупости бе недъгав. Сигнализирай за неуместен коментар