България е заявила интерес към терапевтичните моноклонални антитела

Продължава оценката на ЕМА за безопасността на одобрените ваксини

16.04.2021 | 11:42 Редактор: Тодор Петров
България е заявила интерес към терапевтичните моноклонални антитела

Извършва се оценка на данните на няколко моноклонални антитела, които ще бъдат терапевтични възможности в следващите месеци. Клиничните изпитвания на данните показват намаляване на хоспитализациите и смъртността. Принципът на действие на тези антитела е да се свързват с шиповия протеин и да не му позволяват да се захване за стената на клетката и да навлезе в нея. Терапията представлява венозна инфузия.

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов по време на брифинг в Министерския съвет.

"България е заявила интерес към антителата и когато те бъдат разрешени за употреба в ЕС, българските пациенти ще имат достъп до тях", съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Междувременно, продължава оценката на Европейската агенция по лекарствата на данните за безопасността на всички разрешени за употреба ваксини. За ваксините на AstraZeneca и Janssen се извършва допълнителен анализ във връзка със съобщенията за редки случаи на необичайни тромбози. 

"В САЩ беше преустановена ваксинацията с ваксината на Janssen. Очакваме следващата седмица около четвъртък ЕМА да излезе със становище. Анализират се предоставени данни от всички държави членки, за да бъде направена допълнителна оценка на съотношението полза-риск", посочи още той.

До края на юни очакваме 3,5 млн. дози от ваксината на Pfizer, около 450 хил. от ваксината на Moderna, около 1 млн. дози от Оксфордската ваксина и около половин милион от ваксината на Janssen. Това ще позволи максимално да бъде ускорен ваксинационният процес и да бъдат покрити лицата от четвърта фаза.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК