Антителата - същност, функции и как ни осигуряват защита

Протеините, които ги съставят, се свързват и обграждат антигените, предотвратявайки инфекция

16.02.2021 | 11:05 Редактор: Ралица Братанова
Антителата - същност, функции и как ни осигуряват защита

Антитялото представлява специализирана белтъчна молекула, синтезирана от имунната система, която има защитна функция. Тези малки структури са изградени от 4 различни протеинови единици. Краищата на тези протеинови молекули имат способността да се променят и по този начин могат да бъдат адаптирани да се свързват с всяка молекула.

Формата на антителата се определя от антигените (вещества, които се възприемат от организма като чужди), които са постъпили в тялото и причиняват щети. Специални имунни клетки откриват тези антигени и създават съответни антитела. Тези протеини се свързват и обграждат антигените, предотвратявайки по-нататъшното им разпространение или инфекция.

Това е начинът организмът да може да идентифицира своите собствени структури от чуждите за него. Например, на повърхността на бактериалните клетки има определени протеини и въглехидрати, които могат да бъдат идентифицирани от имунната система. В-лимфоцитите, специални имунни клетки, създават и освобождават антитела, които атакуват нахлуващите бактерии, информира Puls.bg.

Антитяло, прикрепено към бактерия, не само не ѝ позволява да изпълни своите процеси, но също така помага за насочването на бели кръвни клетки, които да погълнат бактериите. Тези макрофаги, идентифицират обектите, които трябва да погълнат въз основа на края (опашката) на антитялото, което е прикрепено към патогена.

В кръвта антителата представляват около 20% от общия протеин. Това е много голямо количество, но антителата имат малки размери, затова организмите се нуждаят от множество от тях, за да се борят с многото различни видове антигени, нахлуващи в организма. Освен това е необходимо голямо количество антитела от всеки вид. Често са необходими множество антитела, за да се справят с големи бактерии. Вирусите са по-малки, но са много повече на брой и са нужни равни количества антитела, за да бъдат спрени.

Антителата се срещат при бозайниците, но другите организми често имат имунни системи, които се основават на подобни концепции. Антителата също се наричат имуноглобулини, термин, който описва протеин, притежаващ имунна функция. Най-често срещаното антитяло е имуноглобулин G (IgG) при бозайниците. Въпреки че за организми като безгръбначните и растенията е известно, че имат и имунна система, не е напълно ясно как функционира тя.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК