Антителата след преболедуван Ковид-19 предпазват до 6 месеца

В 99% от случаите нивото на защита остава високо след 3 месеца, 88% след 6

03.02.2021 | 11:42 Редактор: Радостина Димитрова
Антителата след преболедуван Ковид-19 предпазват до 6 месеца

Антителата, образувани в тялото на хора, които са претърпели заболяване, причинено от коронавирус, могат да предпазят повечето от тях от повторна инфекция до шест месеца. Това се посочва в проучване, публикувано от британската Biobank на Обединеното кралство – най-голямото хранилище на проби от биоматериали във Великобритания.

Към декември 2020 г. 8,8% от населението на Обединеното кралство е било заразено с коронавирус, а в Лондон тази цифра достига 12,4%. След проучване на количеството антитела в кръвта на пациенти с болестта, учените установиха, че в 99% от случаите нивото на защита остава високо след три месеца. 88% са имали антитела шест месеца след първите симптоми на заболяването.

"Въпреки че не можем да кажем със сигурност как това е свързано с имунитета, този резултат предполага, че хората могат да бъдат защитени срещу реинфекция най-малко шест месеца след заразяването с коронавирус. По-продължителното проследяване ще ни позволи да определим колко дълго продължава тази защита", каза главният изследовател на Biobank професор Наоми Алън, цитиран от БГНЕС.

В рамките на проучването служителите на Biobank от май до декември 2020 г. редовно са вземали кръвни тестове от над 20 000 души, оценявайки серопревалентността, тоест определяйки броя на хората в популацията с положителен резултат от теста за определено заболяване, в този случай за Ковид-19.

Най-често антителата, показателни за минало заболяване, са открити в кръвта на хора под 30-годишна възраст (13,5%) и най-малко при хора над 70-годишна възраст (6,7%).

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Кольо
преди 3 години
Добре е човек да се укрепява с вяра в Бога,защото Исус Христос обясни,че от дyха на човека идва влиянието върху ДНК и имунитета т.е. здравето зависи от дyха.Затова в армията като ни строяваха на плажа въпроса беше:Какъв е духът на войника.Духът е много важен,не случайно Благовестието е заменено с зловестие по телевизиите:) Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години