Радев поиска от депутатите промени в Изборния кодекс и настоя: Парламентът е в дълбока криза

Трябва да възстановите парламентаризма, заяви държавният глава

15.04.2021 | 10:10 Редактор: Никола Симеонов

"Имате високоотговорна мисия, която ви заложи народът - да сбъднете неговите въжделения, да възстановите парламентаризма", заяви президентът Румен Радев пред депутатите на първото заседание на 45-oто Народно събрание.

Президентът смята, че се наследява една институция в дълбока криза. Търговия с обществения и националния интерес в името на собственото оцеляване - той обобщи дейността 44-ото Народно събрание.

"Миналото Народно събрание абдикира от истинския парламентарен контрол. Избягваше публичното обсъждане. Ключови закони се изменяха чрез преходни и заключителни разпоредби тихомълком и минаваха други закони, които не са в центъра на общественото внимание. Всичко това доведе до срив в доверието в Народното събрание", каза държавният глава.

Радев призова за промени в Изборния кодекс, финансова децентрализация за общините, по-голяма свобода на медиите и разглеждане на плана за възстановяване и устойчивост.

"Трябва да постигнете консенсус за предложените за високи постове, необходимо е ефективно правосъдие, отговорна и почтена прокуратура, разделение на властите, засилване на честната конкуренция. Крайно време е парламентът да поеме по-осезаем контрол върху харчовете на изпълнителната власт. Нека се даде по-голям шанс на общините за икономически и социален подем, чрез финансова децентрализация и повече административни права. Борбата с корупцията е невъзможна без свободни медии, надявам се да се гарантира тяхната свобода чрез прозрачност на медийната собственост, финансова независимост и поддържане на високи етични стандарти. Старото Народно събрание изолира журналистите и аз се надявам вие да поправите тази грешка", каза президентът.

Той допълни, че българите са спрели "да викат неволята" и са показали своята воля на парламентарните избори.

"Имаме нужда от обществен дебат за националните ни амбиции и целите ни по пътя към европейска и демократична България. Като държавен глава съм готов да участвам в този дебат и заедно да изведем заедно страната ни натам. Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Необходима е ясна политическа отговорност, която не се крие зад експерти", добави държавният глава.

И беше категоричен: "Никой не може да ви купува!"

Предложението за нова Конституцията беше сред действията на досегашния парламент, които президентът разкритикува. 

"Благодаря на онези от вас, които спряха това политическо и юридическо недоразумение. Време е да приемем, че президентското вето не е акт на война с парламента, а инструмент за усъвършенстване на законите", каза Румен Радев.

"Пожелавам на всички вас да запишете имената си в историята на България и доблестно служене на отечеството", заключи Радев.

При невъзможност да се състави кабинет, държавният глава ще назначи служебен. Депутатите от ГЕРБ не аплодираха речта на президента.

Вижте повече е репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Евро Дикоф
преди 2 години
Тоя с лъжите си, че вирус няма щеше да умори втората си жена. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години