Радев издаде указ, свиква Народното събрание на 15 април

Тогава новият парламент ще проведе първото си заседание

13.04.2021 | 11:39 Редактор: Тодор Петров
Радев издаде указ, свиква Народното събрание на 15 април

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква на 15 април 2021 г., от 9:00 часа, новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание. Очаква се утре, 14 април, указът да бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник, съобщиха от президентството.

Депутатите ще трябва да изберат нов председател на парламента, а след това правителството на Бойко Борисов ще подаде оставка.

Президентът ще започне консултации с парламентарните групи и даде заявка, че не иска да бави този процес. Радев вече обяви, че се надява на стабилно правителство. От ГЕРБ ще имат 7-дневен срок да предложат правителство.

Следват две гласувания - за министър-председател и за състав на Министерския съвет. Процедурата може да приключи още в края на април.

Ако ГЕРБ не успее да получи необходимата подкрепа за съставяне на кабинет, следва партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ". Ако и тя не успее да състави правителство, президентът ще трябва да връчи мандата на политическа сила по негов избор. Ако и това не доведе до ново правителство, Радев ще разпусне парламента, ще назначи служебен кабинет и ще насрочи нови парламентарни избори в двумесечен срок.

ЦИК окончателно обяви имената на всички 240 народни представители, както и разпределението на мандатите. Коалицията ГЕРБ/СДС е със 75 мандата, "Има такъв народ" с 51, БСП с 43-ма депутати, ДПС с 30, "Демократична България" с 27, а "Изправи се! Мутри вън!" с 14.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години