Борисов прогнозира кога ще може да излезем от пандемията

Яслите и детските градини отварят от 5 април

30.03.2021 | 18:46 Редактор: Искра Ангелова

Частично облекчаване на ограниченията след 1 април, обмислят здравните власти. Заведенията ще работят, но само в откритата си част. Детските градини ще отворят. 

Здравните експерти препоръчват разхлабването на мерките да започне с връщането на децата в детските градини и училищата. Яслите и детските градини отварят от 5 април, а училищата - от 12 април.

"Ще се върнат учениците в училище по график, който ще изработим с министър Вълчев. Театрите и фитнесите ще отворят от 1 април, но при използване само на 30% от капацитета си", каза здравният министър Костадин Ангелов.

От първи отварят и откритите площи на ресторантите. Затворени засега остават нощните заведения, моловете и големите магазини, с изключение на тези, които имат пространства на открито. 

"Мероприятия на закрито не предвиждаме да се провеждат до края на април", категоричен бе той.

Разхлабването на мерките е заради започналата тенденция към намаляване на броя на хоспитализираните с коронавирус в страната. 

"Надяваме се това да е трайна тенденция, в Кюстендил от доста време, така че се надяваме да сме в пика на третата вълна", каза още министър Ангелов.

А премиерът Борисов прогнозира, че страната ни може да излезе от пандемията през юни, когато ще има повече ваксинирани и повече преболедували.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК