Какви са фазите на разпространение при Ковид-19?

Вирусът е странен, защото има 3 фази, посочи проф. Георги Момеков

30.03.2021 | 13:46 Редактор: Здравко Черкезов

Ковид-19 има три фази на разпространение в човешкия организъм. Това обяви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.  

"Този вирус е доста странен, защото при него имаме 3 фази. Има фаза, в която първо има една кативна вирусна апликация, след това има фаза със засягане на белия дроб и след това има хора, които изтеглят една къса клечка и изпадат в полиимфламаторната фаза, която вече всички наричат цитокинова буря", посочи проф. Момеков.

"В тези три фази терапевтичните подходи са различни, за да се изчисти инфекцията. Противовирусните лекарства са най-добрите, които може би ще има някой ден, които ще убиват само с помирисване вируса. Те обаче ще могат да работят само през първите няколко дни, в началото. Те ще стават все по-ефективни, колкото напред вървим", допълни председателят на Българското научно дружество по фармация. 

Все още не е ясно до каква степен ваксините ще спрат разпространението на Ковид-19, но те остават най-безболезнения начин да се срещнем с вируса, стана още ясно от думите му.

"И защото попадането в болница, освен драмата за семейството и възможно трагичния завършек, тя има и икономически измерения, които са изключително важни. Между първата и втората ваксина трябва да внимаваме, както да не се заразим, така и да не пренесем вируса върху другите", съветва Проф. Момеков. 

А локдаунът си остава един от основните механизми за спасяването на животи.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК