От 1 април: Част от мерките отпадат, но моловете остават затворени

За фитнесите вчера обсъждахме да работят на 30% капацитет, посочи проф. Ангелов

30.03.2021 | 08:56 Редактор: Юлия Христова

Леко обнадеждени сме, предвид това, че броят на хоспитализираните в страната започва да намалява. В Кюстендил това се наблюдава  от седмица, както и в някои други градове. Надяваме се да сме най-високата точка в пика на третата вълна. Вчера много експерти коментирахме какво трябва да се случи - най-високо мнение има за връщане на учениците след пролетната ваканция, детските градини след 5 април, както и от 1 април театрите - при 30% капацитет. Най-много експертно натрупване на мнение има за връщане на учениците от 12 април в клас, а децата се връщат в детските градини и ясли на 5 април. От 1 април моловете няма да се отворят, както и големите магазини. Изключение ще се направи за тези, които ще могат да осигурят пространство на открито, както и за ресторантите с градини. Нощните заведения остават затворени. С министър Красимир Вълчев ще изработим ясен план за връщането на учениците в клас. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По думите му числата за заболеваемостта се следят на 12-часова база.

"За фитнесите вчера обсъждахме от 1 април да работят на 30% капацитет, мероприятия на закрито не предвиждаме да се провеждат до края на месец април.  До 12 април ще остане настоящата форма на присъствено обучение в университетите - само за специалностите, които са изброени към момента. След това обсъждаме да се върнат и тези, които не могат да проведат обучението си в електронна среда. До края на днешния ден ще има заповед. Всички мерки за изборите и гласоподавателите са взети, както и по отношение на членовете на СИК, РИК и ЦИК. Изборите ще бъдат безопасни, призовавам всички граждани да упражнят правото си на вот", подчерта Ангелов. 

От думите му стана ясно, че болниците в момента се справят, не се случва онова, което наблюдавахме преди няколко месеца и системата е обезпечена. 

"Имаме повишена консумация на кислород в болниците, който се получава навреме. Ако се окаже, че има забавена доставка някъде, няма да се поколебая да издам заповед за спиране на износа му. Приоритет са българските лечебни заведения. Здравето на хората има няколко характеристики, трябва да се грижим за всички", допълни министърът.

Той съобщи, че за април се очаква доставката на общо около 700 000 дози с ваксини срещу Ковид-19, като числото може да се увеличи след преговори.

"В момента натоварването на системата не е равномерно - натискът сега е по-голям, но и системата сега има по-големи възможности. Болниците намират начини да се справят. Около 1,5 млн. граждани у нас са вече защитени откъм имунитет. Продължаваме внимателно да търсим баланс, отваряме това, което не крие риск", обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години