Около 1 млн. българи имат имунитет срещу Ковид-19, април ще си избираме ваксината

"Трябва да работим по мотивацията на гражданите, за да достигнем заветните 70%", каза доц. Ангел Кунчев

30.03.2021 | 17:38 Редактор: Искра Ангелова

През април желаещите ще могат да избират с коя ваксина да се имунизират. Това съобщи държавният здравен инспектор доц.Ангел Кунчев. Тогава очакваме в страната ни да пристигнат общо около 700 000 ваксини.

Днес пристигнаха 51 600 дози от ваксината на Moderna. Утре се очакват 151 000 дози на AstraZeneca, а за целия месец април - общо около 700 000 дози. Така здравните власти обещават в края на април да има толкова много ваксини, че ще може да избираме.

"Не само че ще има ваксини, ами ще има свободен избор на ваксини. По-скоро трябва да работим по мотивацията на гражданите, за да достигнем заветните 70%. И днес -всеки, който желаеше, можеше да бъде ваксиниран свободно във ВМА и "Пирогов". Процесът протичаше вяло, притеснения нямаше", каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Вече около милион, милион и половина българи имат имунитет, заради ваксинация или прекаран Ковид-19.

"Около 500 000 от тях, защото са преболедували и 450 000, защото са имунизирани", допълни доц. Кунчев.

Следващите два месеца основната задача е имунизационният процес да върви по всички възможни канали - през личните лекари, в електронната система и със "зелени коридори". През втората половина на април у нас ще пристигне и ваксината на Johnson & Johnson.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Каката
преди 3 години
Какъв избор на ваксина?Не прочетох нито за руска,нито за китайска,или българска.Чета за едни компрометирани ваксини само. Сигнализирай за неуместен коментар