България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ковид-19 започва като пневмония, но продължава като сърдечно-съдово заболяване?

FH проблем е съществен проблем заради високата смъртност, посочи проф. Иво Петров

30.03.2021 | 09:10 Редактор: Здравко Черкезов

Ковид-19 все повече засяга живота и здравето ни. Сблъскваме се с различни усложнения по време на боледуване и след това. Напрежение се създаде и около ваксината на AstraZeneca - след поставянето ѝ се стигна до фатални инциденти заради образуването на тромби. Дали образуването на тромби се дължи на спецификата на всеки един човешки организъм или на генетични заболявания, които не са установени?

Какво представлява фамилната хиперхолестеролемия (FH)?

"Немалко нарушения се дължат на генетична предизпозиция. При такава генетична предизпозиция, както при фамилната хиперхолестеролемия (FH), хората, които са засегнати от нея, имат много високи нива на лошия холестерол с ниска плътност. Те са значително по-податливи на ранно и много често фатално развитие на усложнения от сърдечно-съдовите заболявания", заяви кардиологът от "Аджибадем Сити Клиник" проф. Иво Петров в студиото на "България сутрин".

FH проблем е съществен проблем заради високата смъртност и би трябвало да му бъде обръщано съществено внимание от всяка здравна система, стана ясно от думите на проф. Петров.

"Има статистика, която показва, че хората, които имат FH са млади. Защо? Защото няма възрастни, възрастните вече са починали", посочи кариологът в ефира на Bulgaria ON AIR

Според проф. Петров е изключително важно да бъде популяризиран горепосоченият резултат и да се вземат мерки като ранно диагностициране и таргет терапия.

"Колкото по-рано хванем този контингент от хора, които са носители на FH, но все още не са ни пациенти, толкова по-голяма е вероятността да продължим техния живот по-дълго време и те да бъдат абсолютно нормални членове на нашето общество", обясни кардиологът.

Какви увреждания нанася Ковид-19 върху сърцето?

"Това е много актуална тема. За съжаление, когато протича тежко, Ковид инфекцията започва като пневмония, но всъщност продължава като бурно сърдечно-съдово заболяване, тъй като цитокиновата буря в голяма част от случаите уврежа и съдовете", посочи събеседникът на новата водеща на "България сутрин" Мария Константинова.

Проф. Петров призова хората със съмнения за сърдечно-съдово нарушение в следствие на Ковид-19 да потърсят помощ от специалист.

И апелира към всички, особено таргетни контингенти като лекари, възрастни и най-вече хора с придружаващи сърдечно-съдови заболявания - "масово да се ваксинират, за да бъдат предпазени".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
2 rate up comment rate down comment 0
TARO
преди 1 месец
Това е Идеята, редуциране и намаляване на популацията, от 1970г. Насам е в сила!!! Трябва да се психирате , ама още повече?! Ваксините ги извадиха, а защо не показват лечението, КЪДЕ Е НАШИЯТ АНАЛГИН ХИНИН, за 7 дни с него короната се изчиствала,(просто го изнасят зА много финикийски знаци ,а ние тук ще се ваксваме с затокеански *** за маса пари), явно сме си го заслужили и ще ни прочистят, Язък зА тези хора , които са дали живота си за Чиста и Свята България!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 1 месец
Направо вече съм за психиатър с тия новини Сигнализирай за неуместен коментар