Д-р Меджидиев: Можем да свикнем с вируса само при 50-60% ваксинирани

Изследвайте се при най-малките симптоми, съветва председателят на СК на БЛС

23.03.2021 | 21:38 Редактор: Никола Симеонов

"Лекари помагат на лекари" е инициатива на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз.

"Инициативата стартира още преди 3 години. Когато започна пандемията отделихме средства, с които закупихме помощни средства и отпуснахме по 800 лв. на всички заболели лекари - изплатихме над 200 000 лв. на над 130 колеги. Стопирахме я февруари, защото бяхме първата група за ваксинация. Според мен е задължение лекарите да се ваксинираме", заяви в ефира на "Денят ON AIR" председателят на Столичната колегия на БЛС д-р Асен Meджидиев.

Той призова обществото да не критикува толкова мерките срещу коронавируса. 

"Те помагат и на нас. Ние не сме "свръхзвукови". Никой не може да прогнозира дали локдаунът ще свърши след 10 дена. Той обаче е много важен за облекчаване на здравната система", посочи д-р Меджидиев.

На въпроса ще се справят ли болниците, събеседникът отговори: 

"По-важен е персоналът, всяка една болница има един капацитет, ние увеличаваме леглата, но ние трябва да се грижим за тези болни. Нека хората да се изследват , когато имат дори най-малката симптоматика".

По думите му, ако се разглежда смъртността от вируса на 100 000 души, не сме на първо място по смъртност в Европа.

"Можем да свикнем с вируса само ако имаме 50-60% ваксинирани. Не трябва да свикваме със загубата на близки хора и препълнени болници", заяви председателят на Столичната колегия на БЛС пред Bulgaria ON AIR.

Той каза още, че вероятно случаите на заболели след втората поставена игла се дължат на неспазени мерки между първата и втората доза.

Гледате целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК