България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Христова: Локдаунът да продължи, строгите мерки намаляват смъртността

Всяка следваща вълна е по-силна от предишната, подчерта тя

25.03.2021 | 08:40 Редактор: Юлия Христова

България вече е на първо място в Европа по смъртност вследствие Ковид-19. Зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести – проф. Ива Христова, заяви, че "се съмнява в ефекта от този мек локдаун".

Какви трябва да са мерките и какво точно променят те, ако ние като хора не осъзнаваме сериозността на заплахата от вируса?

Важно е всеки да прояви разумност, как ще предпази себе си и своите близки. От друга страна е възможно затягане на мерките, защото това е средството, което намалява смъртността и заболеваемостта. Това каза за "България сутрин" проф. Ива Христова пред водещата Мария Константинова.

По думите ѝ навсякъде онова, което върши работа, са по-строги мерки. Тя даде за пример Германия с изключително строгия локдаун, който бе въведен там.

"Положението е сериозно и всеки болен от Ковид-19 остава доста дълго в болница, а в близките седмици няма как всички да се поемат от лечебните заведения. От едната страна са превантивните мерки, от другата - ваксинацията. Всичко е свързано с разумността ни. У нас много бързо се разпространи така нареченият британски вариант", уточни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR. 

Според нея от 20-30% от изолатите сега вече той клони към 100% и се свързва с рецепторите по-бързо.

"Другите варианти, по-опасни от британския, са в Европа, и можем да ги очакваме и у нас. Всяка следваща вълна е по-силна от предишната", подчерта зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. 

От думите ѝ стана ясно, че имунитетът от поставяне на ваксината е подобен на този след преболедуване. За ваксинираните обаче нямаме една година от поставянето на препарата, за да кажем колко точно продължава имунитетът. 

"И на мен не ми е приятен локдаунът, но го казвам като лекар - той трябва да продължи, сега 10 души заразяват 20. Към момента ваксините са способни да се справят със съответните мутации", подчерта проф. Христова.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


5
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
4
1 rate up comment rate down comment 0
Марта
преди 3 години
Какво е отношението на проф.Христова към цензурата на различните мнения за пандемията и мерките за овладяването и.Би ли приела дебат по темата за мерките и пандемията с д-р Стоян Алексов- председател на Българската асоциация по патология? Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Марта
преди 3 години
Дали проф.Христова би коментирала изявленията на създателя на полимеразната верижна реакция ( PCR) Мълис,че PCR технологията не може да се използва за диагностични цели? Известно е,че нито една от предлаганите ваксини не е преминала клинични тестове за повече от няколко месеца.Нарушават ли СЗО и ЕМА критериите на резолюция 2361 от 27.01.2021 г.на Съвета на Европа като прилагат медицински продукти,които са все още във фаза 3 на проучвания. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Ивелина Антонова
преди 3 години
Проф. Христова трябва да прояви съпричастност и разбиране към всички, които макар и преболедували трябва да спазват локдауна и да не работят. Затова за целия период на затваряне не бива да взима нито лев заплата и да бъдат блокирани банковите й сметки и карти. Защото само така може да разбере безизходицата, в която поставят стотици хиляди хора, за да ги предпазят от едно единствено заболяване, без значение от какво друго могат да умрат. Ситият на гладния не вярва! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Струпването винаги носи рискове, а изолацията облекчава нещата. Но хората не са готови и не са се пречупили за такъв начин на живот. Сигнализирай за неуместен коментар