Ковид секторът в кардиологичната болница във В. Търново също е препълнен

Всяка втора проба за коронавирусна инфекция в област Добрич е положителна

24.03.2021 | 18:52 Редактор: Юлия Христова

След София и Бургас най-критична е ситуацията с броя на новозаразените в Силистра. Ръст на болните има и в областите Русе и Шумен. 

Близо 400 са новите случаи на коронавирус в Североизточна България за изминалото денонощие. Най-много са заразените в Русенско, Шуменско и Силистренско. Област Силистра вече е на второ място по заболеваемост след София. Случаите на заразени с коронавирус в областта вече надхвърлят 900 на 100 хиляди души. Липса на легла, но и недостиг на персонала има в Многопрофилната болница в града. Изнемогват и медиците в центъра за Спешна помощ в областта. 

Нина Радева е медицинска сестра в спешното отделение в Силистра, ежедневно се отзовава на десетки сигнали, в последните дни обаче са се увеличили почти двойно. 

"Забавяме се много, защото повикванията са прекалено много за един екип. Онзи ден имаше над 20 само за Ковид-19", каза тя. 

Освен спешната помощ,  на ръба са и болниците в Силистра. Капацитетът на леглата е почти изчерпан, а медиците работят на предела на възможностите си.

"Повече от седмица се сблъскваме с проблем с Ковид болни, които стръмно нараснаха като брой, като че ли все повече млади има", посочи началникът на ЦСМП – Силистра д-р Енчо Василев.

"Разпространението е дифузно, ние не говорим за огнища, които можем да ограничим", обясни директорът на РЗИ-Силистра д-р Теодора Начева.

Все повече заразени отчитат и в Русенска област. За последното денонощие новите случаи са почти 300, което е рекордно висок брой за последните 4 месеца. Ковид секторът в кардиологичната болница във Велико Търново също е препълнен.

Всяка втора проба за коронавирусна инфекция в област Добрич е положителна. В дом за възрастни хора с деменция в село Опанец има заразени след пълна поставена втора доза от ваксината на Pfizer/BionTech. Те са се разболели, преди да успеят да изградят антитела срещу вируса. 

На този фон масовото ваксинирането върви с бавни темпове. В Русе се използва ваксината на AstraZeneca за желаещи от електронния регистър, а с препаратите на Pfizer/BionTech и Moderna се ваксинират само по фазите. 

Вижте повече в репортажа на Мерлин Алтанова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК