От община Бургас извозват пациенти, за да облекчат екипите на Спешна помощ

В държавната болница увеличиха леглата до рекордните 200, но трудно се справят с персонала

24.03.2021 | 17:33 Редактор: Юлия Христова

Отново натиск върху здравната система. Новата вълна на Ковид-19 препълни болниците. На места леглата са пред изчерпване. В Бургас въвеждат вечерен час за младежите под 18 години, които няма да могат да излизат без придружител. Маските стават задължителни и на открито. 

От сутринта линейките пред триажния център пред държавната болница в Бургас не спират да возят заразени с коронавирус, а за да облекчат екипите на Спешна помощ, от общината също започнаха да извозват пациенти.

В държавната болница увеличиха леглата до рекордните 200, но трудно се справят с персонала.

"Трудно, трудно , проблемът у нас е че ние сме основната болница , ние сме един малък "Пирогов". Трябва да се раздели персонала, така че да остане персонал , който да поеме  и другата спешност и да има персонал, който да лекува  и Ковид пациенти", каза директорът на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчиски.

От БЧК днес  направиха дарение на 500 броя ремдесивир, за да попълнят временно недостига в шест болници в Бургас.

"Вчера всъщност фирмата разнесе  съответните количества в болниците…имат нужда болниците от лекарства", посочи директорът на БЧК Бургас Виолета Радева.

В областта леглата в болниците са запълнени на 93% от 561 легла свободни са 47 . Най- тежко е положението в Айтоската болница, която е на предела, заради наплива на пациенти и липсата на персонал. Медицинските сестри са 5 на щат, а трябва да са 9.

"Натискът е почти същия, както през октомври, ноември. Събираме медицински сестри на по часов договор, колкото можем. Командироваме от другите отделения и е изключително трудно, най-трудното  е всъщност персонала", заяви управителят на МБАЛ-Айтос д-р Паруш Парушев.

В болниците в областта се приемат само най-тежките случаи, пациентът трябва да има задух и високата температура, останалите се връщат за лечение вкъщи. 
 
Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК