Настояват НЗОК да покрива лекарствата на преболедувалите Ковид-19

Пулмолози, кардиолози и пациенти са обединени в искането си

28.03.2021 | 13:51 Редактор: Тодор Петров

Пулмолози и кардиолози настояват Здравната каса да покрива медикаментите на преболедувалите коронавирус. Министерството на здравеопазването вече предложи да бъде създадена нова клинична пътека за лечение на пост-Ковид синдром.

Надка Денева е преболедува коронавирус изключително тежко. Първо се лекува в домашни условия, а след това заради усложнения - и в болница. Изписват я, но след време се появяват други последствия. 

"Ходих в София и установих, че към момента нямам проблем, но опашката на Ковида се оказа дълга и проблемът се яви след около 3 месеца. На 4 март отново влязох чрез спешна помощ вечерта в кардиологично отделение", сподели директорът на Дома за възрастни с деменция "Приста" в Русе.  

При Красимира Георгиева всичко протекло леко, но няколко месеца по-късно и тя получава усложнения. 

"Изкарах го много леко, почти на крака. Три месеца по-късно получих двустранна бронхопневмония и се наложи да вляза по спешност в болницата. 8 дни лежах, на системи, на инжекции", разказа тя.

И двете жени съветват всички, прекарали Ковид-19, поне в следващите 6 месеца ежемесечно да проверяват състоянието си. И пациенти, и лекари настояват за клинична пътека, с която да се покриват медикаментите на преболедувалите.

Заради опасността от тромбози и други остатъчни последици е добре пациентите да бъдат под лекарско наблюдение, казват специалистите. 

"Едно изключително разумно решение е да има пътека и за лечение на усложненията след преживян Ковид, въпреки че там е хубаво тя да касае не само лечебни заведения за долекуване, а и за активно лечение на пациенти", посочи директорът на СБАЛПФЗ "Д-р Трейман" Стела Денчева. 

Засега обаче няма осигурени допълнителни средства за такава клинична пътека. Здравната каса ще трябва да плаща и за нея от бюджета си за 2021 г., в който средства за пост-Ковид лечение не са предвидени.

Вижте повече по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК