Учени: Постковидният синдром има над 50 симптома

Той вече е внесен в Международната класификация на болестите МКБ-10

10.02.2021 | 22:25 Редактор: Ралица Братанова
Учени: Постковидният синдром има над 50 симптома

До 80% от преболедувалите Ковид-19 се оплакват от продължаващи симптоми седмици след това. За постковидния синдром се говори от месеци насам, като той вече е внесен в Международната класификация на болестите МКБ-10. 

Обзор на 15 проучвания от екип американски и мексикански учени извежда над 50 симптома, които се наблюдават при прекаралите коронавирусна инфекция. Той включва данни на 44,8 хиляди пациенти на възраст от 17 до 87 години, като най-дългият срок на наблюдение на пациентите достига до 100 дни. 

До 80% от преболедувалите Ковид-19 споделят, че не се чувстват напълно оздравели, като при част от тях симптомите им даже се влошават след месеци, пише Puls.bg.

58% от пациентите се оплакват от силна умора, 44% от хронично главоболие, 25% от затруднена концентрация и проблеми с паметта. Една четвърт от преболедувалите жени докладват за наличие на косопад. 

При 34% от прекаралите коронавирусна инфекция се откриват изменения в белия дроб при рентгенови изследвания и КТ скенер и при 20% повишена концентрация на D димер в кръвта, което е показател за повишен риск от образуване на кръвни съсиреци.

Сред останалите симптоми са тежест в гърдите, задух, нощно изпотяване, кашлица, сънна апнея, депресия, тревожност и обсесивни мисли. 

За продължаващи симптоми дори след половин години сочи и проучване на медици от Ухан. 76% от изписаните от болница пациенти се оплакват и след шест месеца поне от един симптом. Най-често това е умора и мускулна слабост – 63%. 26% от всичките 1733 включени в китайското проучване пациенти споделят за проблеми със съня, тревожност и депресия. 

Световната здравна организация алармира необходимостта борбата с постковидния синдром и продължаващия Ковид-19 да станат приоритетни заради данните, които постъпват от цял свят3. Отрицателният PCR тест след преболедуване, наличието на антитела и изписването от болницата не означават, че лечението на коронавируса е приключило, коментират изследователите.

През февруари от СЗО планират серия консултации със специалисти, които могат да дадат пълноценна картина на постковидния синдром. Екип на организацията подготвя мерки за рехабилитацията на пациентите, прекарали Ковид-19.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК