НСИ: Доходите в селата са с 40% по-ниски от тези в градовете

Средният доход в града за месец е 595 лв., в селата е 426 лева на месец

14.03.2021 | 14:45 Редактор: Радостина Димитрова

Доходите в селата са с 40% по-ниски от тези в градовете. Това сочат данни на НСИ. Така например ако средният доход в града за месец е 595 лв., в селата е 426 лева на месец. 

Заплатите в градовете носят значително по-високи доходи на хората от тези в селата, но това често се дължи и на повечето работа. Виктория например понякога работи до 10 вечерта.

"Първо, защото да угодя на всички клиенти, които имат желание да дойдат при мен, и второ, заради доходите, които получавам, защото колкото повече работя, толкова повече получавам", разказа тя.

В същото време ритъмът на живот в селата позволява ясно и регламентирано работно време. Велина има магазин в село Мечка. Работи от 8 до 6, през летния сезон до малко по-късно.

Освен, че имат различни доходи, хората в града и на село също така харчат парите си по различен начин. На село хората пазаруват предимно храна, докато в града се харчат много повече средства за комуникации.

Друг фактор, който силно разграничава града и селото е транспортът. Наред с данъците той представлява перо, което много повече се отразява на джоба на гражданите.

Запазва се обаче тенденцията хората на село да плащат малко повече за здравеопазване и ток, вода и отопление.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК