Кабинетът с нова порция финансова помощ за ученици, пенсионери и музиканти (ОБЗОР)

За първа година отпада подоходният критерий при кандидатстване за родителите на учениците

10.03.2021 | 19:08 Редактор: Радостина Димитрова

У нас за справяне с пандемията кабинетът отпусна нова порция финансова помощ за ученици, пенсионери и музиканти. По 300 лева ще получат родителите на всички първокласници и осмокласници за новата учебна година.

За първа година отпада подоходният критерий при кандидатстване. През април месец пък ще се изплащат и по две добавки за възрастните хора. Те обаче няма да са за всички пенсионери.

Павлинка е майка на бъдещ първокласник и казва, че сумата ще и помогне в подготовката му за училище. Но ако е наведнъж, а не както се предвижда сега - преди началото на всеки учебен срок.

"Според мен по-хубаво на един път, защото то ще се гласи от началото за училище. После вече ще е по-леко като има всичките неща, помагала, тетрадки и т.н.", заяви жената.

За първа година за тези помощи няма да има подоходен критерий.

Помощ ще има и за осмокласниците, за да не се стига до прекъсване на обучението им.

"Ще се справим с отпадането на деца от училище. Знаете, ние през тези няколко години върнахме над 50 000 деца, които изобщо не ходеха на училище", обясни премиерът Бойко Борисов.

 И този месец пенсионерите ще получат добавка от 50 лв. През април ще бъдат изплатени и по 120 лева за хората с най-ниски пенсии. 

"През месец април ще изплатим и по 120 лв. на 392 000 пенсионери, които имат пенсия между 300,01 стотинка и 396 лева, както е заложено в закона за бюджета за държавното обществено осигуряване", каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Нищо не е достатъчно, защото всичко поскъпна. Те никога не са ни достатъчни с малките пенсии, най-вече че ни приравниха с тези, които имат 15 години стаж с 40 години стаж, това е най-дразнещото", посочиха пенсионери.

Кабинетът отпусна и обещаните 4 млн. и 200 хил. лв. за музикалните творци на свободна практика. Те ще бъдат подпомогнати с 5 минимални работни заплати.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК