Финансист: Оптимистично е 700 лв. пенсия и 1200 лв. минимална заплата

Всички партии предлагат намаляване на данъците, но България се нуждае от увеличаване, заяви доц. Емил Хърсев

09.03.2021 | 21:27 Редактор: Радостина Димитрова

Кризисният процес и икономиката - как се справя България?

"Увеличението на заболеваемостта започна от връщането на занятията в училищата. Нямаме нищо, което да ни дава да прогнозираме фалити на сектори. Транспорт, заведения - те страдат най-много. Oстаналите сектори, които не бяха затваряни, се държат прилично и дори показват ръст." Това заяви финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му държавата е помогнала, но "такава помощ не е никога достатъчна, докато човек няма възможност да работи".

"Помощи от 2 до 3 процента от БВП няма как да компенсират едно затваряне на отрасли, които произвеждат 12%. Те подпомагат за запазване на работните места, а не на бизнеса", подчерта доц. Хърсев.

И добави: "не мисля, че на държавата трябва да се гледа като майка хранителка, която да осигури прехраната на всеки".

Според финансиста минимална работна заплата от 1200 лв. и пенсия от 700 лв. са оптимистични, но не невъзможни.

"Ако имаме ръст от 10-12%, можем да имаме 1200 лв. минимална заплата и 700 лв. пенсия. Заплатите при нас са по-ниски и ако българският работодател не доближи заплатите до тези в Европа, губи служители. Затова и растат заплатите във всички сектори, докато не достигнем сравнение с Европа", отбеляза доц. Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, щом се увеличат възнагражденията, ще се увеличат и вноските по фондовете, откъдето ще дойдат парите за по-високи пенсии.

"Това е оптимистично за работещите, но е популизъм да се използва прогноза за следващите 6 години. Всички партии предлагат намаляване на данъчната тежест, но България се нуждае от увеличаване и след изборите те ще го направят", каза финансистът.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Mladen
преди 3 години
ДА За социална пенсия -700Минимална заплата -1200Това е добреДа се въведе индексация. Сигнализирай за неуместен коментар