България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ковид-19 vs икономиката: Ако имате 1000 лева, най-важното е да си ги пазите

В ранна икономическа депресия сме, смята проф. Красимир Петров 

05.03.2021 | 08:53 Редактор: Тодор Петров

Вече една година живеем в режим на затягане и отпускане на мерките, което се отразява сериозно дори на най-силните икономики в Европа. 

"Говорихме за икономическа криза далеч преди коронавируса. В момента сме в криза - България, Европа и глобалната икономика. Сега сме по-зле от най-тежките моменти за Великобритания. След сходни локдауни в Италия, Франция и Германия не е възможно да не е подобна ситуацията. ЕС отчете 7% спад в БВП за миналата година. В момента сме в ранните етапи на икономическа депресия", обясни икономистът проф. Красимир Петров пред Bulgaria ON AIR.

Лично той очаква икономиката да бъде в стагнация - "ще се души, ще се дави и в същото време ще имаме инфлация".

"Ако имате 1000 лева, най-важното нещо е да си ги пазите. Най-важното нещо за едно семейство са спестяванията. Ако имат дългове и ипотеки - да ги погасяват. Да минимизират разходите си и максимално бързо да погасят всякакви кредити. За да не те захапе кризата потънал в дългове, това е катастрофално", подчерта проф. Петров в студиото на "България сутрин".

По думите му е особено подходящ момент, след като "цените на имотите са надути и опипваме върха на балона", да продаваме имоти, в случай че имаме няколко.

"Акциите не са смислена алтернатива, освен ако човек не иска да играе на лотария. Акциите са свръхнадценени, облигациите са гарантирано губеща инвестиция. Няма убежища от добри валути, швейцарският франк не е това, което беше. Еврото заприлича повече на гръцка драхма и на италианска лира, отколкото на немска марка. Здрава валута на този етап няма", обясни икономистът.

Той посочи още, че криптовалутите са между 5 и 10 пъти по-рискови, а общите колебания са много големи. Криптовалутите може да се сринат в пъти повече от акциите, стана ясно от думите на експерта.

"Благоразумният човек в условия на криза дори не трябва да си мисли за спекулации, но до 10% може да си начеше крастата", отбеляза проф. Петров.

Ваксините няма да повлияят на нашата икономика, без значение дали сме масово ваксинирани или не. Фармацевтичните компании се опитват да направят десетки и стотици милиарди, изтъкна още той.

"Не трябва да имаме никакви икономически ограничения, може би не трябваше да затваряме заведенията. Всеки трябва да има собствена отговорност за своето здраве", каза за финал на разговора проф. Петров

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
2 rate up comment rate down comment 0
Николай Иванов
преди 1 месец
Чудесен анализ на моя съученик, когото наричахме Професора още през 80-те години на миналия век в Езиковата гимназия в Правец. Сигнализирай за неуместен коментар
3
5 rate up comment rate down comment 0
Az
преди 1 месец
Kak da si pazia speztiavaniata, kato veche ciala godina sum bez rabota? Tova e naj-tupoto neshto! Edna ikonomika ne funkcionira, ako ne se harchat pari. Oborota e vazhen, tova i decata go znaiat. Drug e vuprosa za belite paritz a cherni dni. Daj Bozhe da mu se vizhda kraiat! Сигнализирай за неуместен коментар
2
10 rate up comment rate down comment 2
rali.rali777@abv.bg
преди 1 месец
Много смислено и точно казано. Това е истината. Сигнализирай за неуместен коментар
1
20 rate up comment rate down comment 1
Лора
преди 1 месец
Най-после един коректен икономически анализ и полезни напътствия за хората. Професоре, бих искала да слушам по-често вашите коментари. Сигнализирай за неуместен коментар