Добавки по време на криза: Справя ли се държавата?

Коментар по темата от Иван Нейков и Любомир Дацов

26.02.2021 | 21:59 Редактор: Юлия Христова

Пенсионерите ще получат по 50 лв. добавка и през април. Как се справя държавата в кризата? 

Едно нещо, когато се прави предвид наближаващите избори - отговорът може да е само еднозначен. Това не е анти Ковид мярка. Тя обаче позволява да има гъвкавост. Това каза за "Денят ON AIR" бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

По думите му, може би, действително 10-15% от хората не знаят към кой допълнителен пенсионен фонд са.

"Тази криза е много интересна, тя не е стандартна като предната от 2008 г. Би трябвало сегашната да се усеща по-остро. Тогава обаче имаше много чуждестранни инвестиции и това се отрази на икономиката,. А сега нещата са много пъстри. Има някои сфери, в които имат ръст", обясни Дацов.

Той е на мнение, че сега бизнесът работи и има търсене и около 70-80% от хората си получават заплатите.

"С ресторантите - нещо много малко, но много шум се вдигна", подчерта още бившият зам.-министър на финансите.

Бившият социален министър Иван Нейков посочи за Bulgaria ON AIR, че мярката е била обявена в първите месеци на пандемията като такава да се подкрепят най-нуждаещите се.

"80% от цялата собственост в България е на хора, които са в пенсионна възраст. Изведнъж ние обявихме пенсионерите за най-бедни. Няма как да убедиш някого в такава ситуация, че целта е да подпомогнеш някого", заяви той.

Според него темата за преизчисляването на пенсиите се коментира вече 10 г.

"Това са абсолютно безсмислено похарчени пари предвид ефекта им - на калпак, няма значение дали имаш нужда или не", обясни Нейков.

"Ако аз искам да си защитя правата, душата ще им извадя на фондовете, за да видя какво става с парите ми", допълни събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК