Спестяванията на хората растат, а бюджетът разчита, че те ще харчат

С мерките, които предприемаме, не осигуряваме спокойствието на бизнеса, заяви Иван Нейков

30.11.2020 | 21:10 Редактор: Радостина Димитрова

Разходи и дефицити - изпълним ли е новият Бюджет 2021?

Обсъждането на актуализация на Бюджет 2021 - това ще бъде диалог между глухи. Такъв коментар направи в студиото на "Денят ON AIR" бившият социален министър Иван Нейков.

"Правителството ще казва "всичко ще е наред", от другата страна хората и бизнесът ще твърдят, че няма ефект", подчерта Иван Нейков.

"Този бюджет въобще няма да е бюджетът, с който ще приключим 2021 г.", заяви Нейков.

По думите му актуализация на бюджета е  "шамар върху всяко правителство".

"Цялото икономическо правителство в България ще се базира на вътрешното потребление, тъй като външното се е свило, добре, дайте да го видим вътрешното потребление. Данните на БНБ показват, че рязко са нараснали спестяванията на хората, а бюджетът разчита, че те ще харчат и ще има ръст на приходите. Откъде ще дойде вътрешното потребление", отбеляза бившият социален министър и добави, че сигурност в приходната част няма и ще се разчита на парите от ЕС.

"Никой не може да разбере какво искаме да постигнем с купуването на 2 кораба в момента. Този милиард не отива за социална политика и образование, а за кораб", изтъкна той. 

По неговото мнение в момента бизнесът казва, че  не се постига целта и коментира мярката от 24 лв. за безработен на ден заради Ковид-19.

"Нова мярка, която е с очаквания за много голям ефект. Това са 450-500 лв., какво ще направи човек с тях?  Нямаме обяснение защо слизаме до тази цифра, каква е целта, какво да направим с тези пари... Това беше някакъв многозащитен размер на тази помощ. В същото време истината е, че се харчат много пари", категорично заяви пред Bulgaria ON AIR Иван Нейков и добави, че мярката 60/40 също не работи.

"Излиза, че 90% от бизнеса цъфти и връзва, щом не ползва тази мярка. Защо не работи за 90% тази мярка - нямаме отговор на въпроса. Ако няма нужда от тази мярка и само 8% я пробват, то явно няма и криза. Концентирали сме се в рекламата на мярката: "Вижте, 10 хил. я ползват". Ама тези 10 хил. са 8%. Да не говорим за микрокредитирането, където закъснението е много по-голямо", допълни бившият социален министър.

Той отбеляза и че правителството пренася едни и същи мерки за следващата година.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК