Ананиев за доклада на "Фич": Оценяват по-доброто ни икономическо развитие

"Единствената държава, която по време на пандемията повишава положително перспективата, това е България", каза министърът

20.02.2021 | 14:27 Редактор: Радостина Димитрова

Международната агенция "Фич" за измерване на рейтингите повиши перспективата от стабилна на положителна за дългосрочния кредитен рейтинг на България. Според премиера Бойко Борисов, ако след изборите има други управляващи, рейтингът ще се влоши.

Данните на рейтинговата агенция "Фич" пристигнали у нас през нощта. Министърът на финансите Кирил Ананиев разчете данните и обобщи, че България се е справила "много добре" с рисковете, които стоят в пандемията.

"Те оценяват тези наши действия и също така по-доброто икономическо развитие в страната, както и политическата обстановка", каза министърът на финансите Кирил Ананиев.

Според данните обаче не всички страни бележат ръст.

"Единствената държава, която по време на пандемията повишава положително перспективата, това е България", допълни Ананиев.

"Благодарение на дългосрочната, благоразумна фискална политика", става въпрос за нас, "индикаторите за публичните финанси остават по-добри от сравнение с другите държави със същия рейтинг, както и спрямо държавите от ЕС", цитира "Фич" премиерът.

А че България била в разруха и фалира, Борисов определи като лъжа. Според него американските специалисти определят като несигурност промяната в политическия живот на страната след изборите.

"При някаква политическа промяна, за тях промяната е несигурност, защото елементарно е да се види - когато сме ние, оценките са положителни, най-добри", добави министър-председателят. 

Добрите резултати, посочени от рейтинговата агенция, са в следствие на присъединяването на България към чакалнята на еврозоната.  Друг фактор, който може да понижи рейтинга на страната, е продължителното нарастване на публичния дълг. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки 2
преди 3 години
4
1 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 3 години
Трябва кожата ти да е на стар,изнемощял слон,за да не почувстваш отблизо тежкото дередже на народа си. Беловласият придружител,засипва началникът си с кухи успехи,той го потупва по рамото и т.н. Дано на 4.4.21г. и Господ да е с нас! Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 1
На фича маркуча
преди 3 години
Фич и разни други подобни агенции, са на хранилка на правителствата по света. Който си плати, него величаят. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
бг смешки
преди 3 години
България копае дъното но тези "ескперти " говорят някакви невибалици как БГ била номер 1 ... страшно *** народ ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Ако го няма Бойко всичко ще ,спре! Сигнализирай за неуместен коментар