Пандемията потапя икономиката на еврозоната в двойна рецесия

Увеличава се натискът върху задлъжнелите правителства и ЕЦБ

12.01.2021 | 11:03 Редактор: Тодор Петров
Пандемията потапя икономиката на еврозоната в двойна рецесия

Икономиката на еврозоната е готова да се свие отново в началото на тази година, тъй като възраждащата се пандемия потапя региона в двойна рецесия.

Анализаторите в банките, включително JPMorgan Chase & Co. и UBS Group AG, понижават прогнозите си, отчитайки подновяване на блокадите - на места по-строги от всякога, предава Bloomberg.

Добавяйки забавяне на ваксинацията и търговията заради Brexit и икономистите очакват второ поредно тримесечие на спад на брутния вътрешен продукт. Това би увеличило натиска върху задлъжнелите правителства и Европейската централна банка.

Всички правителства в еврозоната са под засилен натиск да подкрепят компании и работни места, докато ЕЦБ поддържа разходите по заеми близо до нула. 

Повечето икономисти прогнозират, че възстановяването в крайна сметка ще започне през второто тримесечие. Очакваното нарастване на търсенето може да доведе до освобождаване на част от стотици милиарди евро принудително спестени пари от потребителите заради ограниченията, което може да причини временно обостряне на инфлация.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК