Дванадесетокласници искат съкращаване на материала за матурите

Около 2000 ученици са се подписали в петиция, инициирана от техен връстник

08.02.2021 | 11:14 Редактор: Ралица Братанова
Дванадесетокласници искат съкращаване на материала за матурите

Петиция за съкращаване на изпитния материал на държавните зрелостници изпити след 12-и клас набира сила. В нея вече са се подписали вече около 2000 ученици, които смятат, че онлайн обучението не им е дало необходимата подготовка, за да се справят добре на матурите.

Автор на петицията е Дениел Димчев, който е ученик в 12 клас. Той обяснява, че последните две учебни години учениците от випуска му са били принудени да прекарат по-голямата част от учебните си занятия пред компютъра и посочва, че от 18 месеца само 7 са били присъствени.

"За съжаление този вид обучение не за всички е достатъчно полезно, но количеството материал, върху който ще се състоят Държавните зрелостни изпити, остава за поредна година непроменен“, пише Димчев в описанието към анкетата.

По думите му липсата на физически контакт с учителя поставя ученика пред труден процес на обучение, множество външни фактори като нестабилна интернет връзка също пречели на онлайн обучението.

"За да бъде успешно взет учебен материал онлайн е нужно повече време, за разлика от присъственото, където учениците имат постоянен контакт с учителя“, пише още зрелостникът, цитиран от "Монитор".

Той обяснява, че крайната цел на тази петиция е да достигне Министерството на образованието и науката и призова всеки съгласен с мнението му да се подпише.

Междувременно образователният министър Красимир Вълчев обясни, че април ще се направи анализ кои теми от матурата да отпаднат. Все пак той призова учениците да четат и учат всички.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК