Вълчев: При децата от 1 до 4 клас има по-малко пропуски, отколкото други години

Според образователния министър след очакваната трета вълна на епидемията ще има успокояване

07.02.2021 | 17:04 Редактор: Ивет Арабова
Вълчев: При децата от 1 до 4 клас има по-малко пропуски, отколкото други години

"План Б е превключването от присъствено на дистанционно обучение. Целта от самото начало на учебната година е максимум присъствено обучение", каза пред БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той съобщи, че при учениците от 1 до 4 клас има по-малко пропуски, отколкото в предходни години.

"В предходните години има 1 седмица екскурзии, 2-3 седмици грипни ваканции. Тази година това го нямаше", подчерта образователният министър.

Министър Вълчев посочи, че ще бъде успех, ако се задържат до 80-90% в класните стаи до края на учебната година учениците от 1 до 4 клас. Той прогнозира след очакваната трета вълна на епидемията да има успокояване, "а и през пролетта ще има ефект от ваксинациите".

Според него и процентът на имунизации сред учителите ще се увеличи и определи предпазливостта като причина за недоверието във ваксините сред тази гилдия.

"Не сме правили представително проучване, но от разговорите, които сме водили, има една първоначална предпазливост, защото цари мнение, че не са достатъчно тествани ваксините, което, разбира се, не е така. 24% от учителите са заявили желание за ваксиниране, 5-6% са преболедували", посочи Вълчев.  

"С министъра на здравеопазването сме говорили, че допълнителен разход за тестване, който можем да си позволим, защото той не е малък, трябва да бъде насочен към системата на образованието. Надявам се, че ще можем няколко пъти да тестваме учениците, апелирам към родителите да използват тази възможност", призова министър Красимир Вълчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да бе да...това не е вярно...айде кажете, че онлайн обучението е по-добро от присъственото и тогава наистина ще стане гражданска война Сигнализирай за неуместен коментар