Синдикати предлагат: По-малко часове работа за учителите над 50 години

Социалният министър Сачева внесе проект за промяна в Кодекса на труда

07.02.2021 | 14:45 Редактор: Искра Ангелова

Учители и директори на училища да могат по собствено желание да се пенсионират до 3 години по-рано. Социалният министър Деница Сачева внесе проект за промяна в Кодекса на труда. Синдикатите искат и по-лек режим на работа - с час по-малко седмично за учителите над 50 години. 

Щастливи учители, щастливи ученици. Без стандартизирани тестове и домашни. 200 учебни дни и четири ваканции. Или рецепта за "образователно чудо" – такава е картината във Финландия, държавата с най-добра образователна система в света.

"Във Финландия е много на почит да бъдеш учител. Много се радвам, че вече 34 години живея във Финландия и съм учител", сподели учителят по музика Пламен Димов.

С цел предпазване на учителите от "прегряване" - във Финландия и други европейски държави учителите със стаж от 4 до 7 години имат право на едногодишен платен отпуск за възстановяване, релакс или надграждане на своята квалификация. 

В България обаче нещата засега изглеждат по-различно. Затова и като мярка за облекчаване на учителите синдикат "Образование" отправя предложение към МОН учителите над 50 години да работят с час по-малко на седмица. 

Предложението предизвиква противоречиви реакции. 

"1 час по-малко седмично, но за тях може да се измисли някакъв вид облекчение, творчерска отпуска или нещо от този род, за да не им се отрази на пенсиите", коментира учителят  по Физическо възпитание и спорт 74 СОУ "Гоце Делчев" Стоян Симеонов.

Сред предложенията на синдикат "Образование" към МОН, е учителската професия да бъде категоризирана към втора категория труд. 

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 4
И сега не работят
преди 3 години
А най добре въобще да не работят. Но пък за сметка на това да си взимат заплатите. Сигнализирай за неуместен коментар